Platy politiků porostou více než u dalších zaměstnanců státu

Platy politiků porostou více než u dalších zaměstnanců státu (zdroj: ČT24)

Platy politiků vzrostou příští rok v průměru o sedm procent. Tedy dvakrát víc než u většiny dalších zaměstnanců státu. Ve středu to podpořil rozpočtový výbor. Řadový poslanec si kupříkladu polepší o víc než čtyři tisíce měsíčně. Rychlý růst platů ústavních činitelů kritizují odbory. Podle nich by měly odměny politiků růst stejným tempem jako u ostatních veřejných zaměstnanců.

Pražský hrad, Senát i sněmovna. Třem klíčovým ústavním institucím vzroste příští rok rozpočet dohromady skoro o dvě stě milionů. Rozpočtový výbor ve středu potvrdil, že téměř polovina této částky půjde na vyšší platy a náhrady poslanců, senátorů a prezidenta. „Ten nárůst tam je, je to i otázka platů, které by měly příští rok vrůst, takže já v tom nevidím celkem nic horentního, velkého,“ říká poslanec a šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Poslanci, senátoři nebo ministři si příští rok polepší o sedm procent - nejvíc z lidí, které platí stát. Úředníci, kteří se řídí služebním zákonem, nebo třeba lékaři a zdravotní sestry v nemocnicích dostanou oproti letošku navíc pět procent. A hasičům, policistům, vojákům nebo učitelům vzrostou platy o tři procenta. „Není možné to srovnávat s těmi platy ve státní sféře, ať už jde o policisty hasiče nebo učitele,“ říká předseda strany a místopředseda poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

„Poslanců zůstává stejný počet, tato vláda nabírá o 21 tisíc státních zaměstnanců víc,“ říká první místopředseda strany TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Politikům příští rok platy citelně vzrostou díky zákonu, který schválili už loni v prosinci

Třeba poslanec nebo senátor bez dalších funkcí si k základnímu platu příští rok polepší o víc než čtyři tisíce. Ministr dostane od ledna k platu navíc přes osm tisíc měsíčně. A předsedové obou parlamentních komor a premiér dokonce o jedenáct a půl tisíce.

A vůbec nejvíc si z politiků příští rok polepší prezident Miloš Zeman. Jeho plat vzroste o víc než 14 tisíc korun měsíčně. Prezident dává z platu každý měsíc šedesát tisíc do svého nadačního fondu.

Poslanecká sněmovna
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Fakt, že platy politiků rostou rychleji než ostatním státním zaměstnancům, se nelíbí odborům. Argumentují tím, že třeba průměrný plat policistů, vojáků nebo hasičů vzroste příští rok zhruba o tisícovku měsíčně.

Tady bohužel platí: jeden je rovný, jeden je rovnější. A z tohoto pohledu my s tím nejsme spokojeni.
Josef Středula
šéf Českomoravské konfederace odborových svazů

A protože si o dvě a půl procenta v roce 2016 polepší i soudci a státní zástupci, zaplatí stát za zvýšení platů ústavních činitelů skoro 400 milionů.

„V tomhle já problém nevidím, protože my jsme tady řešili ty nůžky, které se rozevřely mezi platy soudců, státních zástupců a ostatních ústavních činitelů,“ konstatuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

My jsme samozřejmě zdědili nějakou situaci, kdy jsme museli rozhodnout nějakým způsobem.
Andrej Babiš
ministr financí a předseda hnutí ANO

Platy poslanců nebo ministrů budou růst i v roce 2017. A to podobným tempem jako v příštím roce. Přesto bude i dál brát řadový poslanec méně peněz než třeba zkušený soudce.