Celníci budou proti neplatičům mýtného bojovat zavedením kaucí

Praha - Počet nepoctivých autodopravců, kteří na českých silnicích neplatí mýto, se neustále zvyšuje. Loni udělila celní správa přistiženým řidičům pokuty za více než 30 milionů korun, což je o 10 procent více než rok předtím. Čeští dopravci pokuty většinou zaplatí, ti zahraniční si však z pokut těžkou hlavu nedělají. Dostat z nich peníze bývá problém. Ministerstvo proto plánuje zavést systém kaucí.

Ze 33 milionů, které loni celníci uložili na pokutách, mají zhruba polovinu na svědomí zahraniční dopravci. Zatímco Češi, až na ojedinělé výjimky, pokuty platí, cizinci loni z téměř 16 milionů nezaplatili přes 9 a půl milionu korun. „Je to drzost, protože když cizince celní správa zastaví, tak řekne, že nemá peníze a vezme si složenku. Tu složenku pak zahodí a opustí území republiky. Pokutu z něj už nikdo nikdy nedostane,“ komentoval situaci Jan Medveď, vedoucí odboru legislativy, ČESMAD Bohemia. 

Buď kauci, nebo doklady

Situace by se ovšem měla změnit. Celníci totiž od jara budou moci vybírat tzv. kauce. Pokud tedy řidič udělá přestupek, zaplatí na místě kauci a teprve pak ho celníci nechají odjet. „V případě, že řidič odmítne složit tuto kauci, mohou mu odebrat jeho řidičské oprávnění, doklady od vozidla a nebo vozidlo znehybnit takzvanou botičkou,“ uvedl Marek Illiáš, mluvčí ministerstva dopravy.

„Slibujeme si od toho hodně, protože institut kauce umožní u těchto řidičů, kteří nám procházejí systémem dlouhodobých neplatičů ukládat kauce až do výše 50 tisíc korun,“ řekl Stanislav Švidek z Celní správy. V případě, že dopravce vyměřenou pokutu nezaplatí, kauce mu jednoduše propadne. Stejný systém už funguje například v Polsku, Německu nebo v Rakousku.