Ani letos stát neobnoví podporu hypoték pro mladé

Praha – Mladí letos opět nezískají podporu hypoték od státu u čerpaných půjček. Důvodem je, že průměrná sazba úroků podporovaných hypotečních úvěrů se stále drží pod pěti procenty. Tento stav trvá již od loňského února.

„Rozhodné období pro výpočet průměrné úrokové sazby je vždy předešlý rok. V roce 2011 se však průměrné úrokové sazby podpořených úvěrů pohybovaly pod pěti procenty a v takovém případě se příspěvek pro nově čerpané úvěry neposkytuje,“ uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. V letošním roce je v rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na výplatu pokračujících podpor hypoték 23 milionů korun.

Většina bank při uzavření hypoteční smlouvy nechává současně s podpisem smlouvy podepsat klientem do 36 let také žádost o státní příspěvek na hypotéku. MMR takový postup, tedy podpis žádosti při uzavření úvěrové hypoteční smlouvy, doporučuje i pro současné období. V případě změny úroků v budoucnosti a současné změny fixace klientovi státní podpora naskočí automaticky. Ovšem bez podané žádosti to podle ministerstva zpětně možné není.     

Na podporu hypoték mají nárok mladí do 36 let. Úroková dotace se při splnění podmínky výše průměrných úrokových sazeb poskytuje po celou dobu splácení hypotéky, maximálně však po dobu deseti let. Podpora je určená na úvěr nebo jeho část, a to na koupi nejméně dva roky staré nemovitosti. V případě bytů se podpora poskytuje do limitu 800 tisíc korun, u rodinných domů s jedním bytem činí limit 1,5 milionu korun. Část úvěru překračující tyto limity dotována není.