Vesnický obchod, škola, zastávka autobusu a kostel - základ života v obcích

Venkov se vylidňuje, není tam práce a mnohde už se ani nedá nakoupit. Asociace malých a středních podniků jako předpoklad, jak život v obcích zachovat, vidí především to, aby tam existovala škola, autobusové spojení, pošta, kostel nebo lékař. Pak je šance, že v takové obci bude fungovat i podnikání. Součástí jejich návrhu je zvýšení výdajových paušálů pro všechny živnostníky z obcí na osmdesát procent příjmů.

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky Karel Havlíček, který byl hostem Studia 6, vidí jako cestu, jak život v obcích zachovat, aby se spojili všichni, kdo jsou na vesnicích aktivní. Zdaleka přitom nejde jen o podnikatele.

„Musí vytvořit koncentrovaný systém podpory života v obcích. Pokud tam bude fungovat malý obchod, řemeslo, základní kulturní a sportovní vyžití, bude-li tam fungovat kostel, autobusová zastávka, bude-li dostupná škola a případně lékař a nebude daleko pošta, je šance, že tam bude fungovat i podnikání. A bude tam fungovat sociální a ekonomická infrastruktura,“ řekl Havlíček.

Pokud se zachová život a tím pádem i pracovní aktivita v obci, mohou tam podle něj přežít i malí obchodníci. Naopak, pokud bude většina lidí jezdit pracovat do velkých měst, vždycky si tam i nakoupí.

Podpora řemesel a malých obchodů

 Havlíček také připomněl, že starší lidé, kteří na vesnicích žijí, často nemají chuť jezdit do města nakupovat.  „My říkáme – primárně vytvořme společenský ruch v obci, sekundárně podpořme například podnikatele. Máme různé nástroje pro podporu řemesel, malých obchodů, výčepů nebo třeba těch, kdo mají občerstvení na fotbalovém hřišti a na víkend otevřou a prodávají drobnosti. Těm vytvořme takový režim, který je pokud možno administrativně nezatíží vůbec a nebude to náročné ani daňově,“ navrhuje Havlíček.

Součástí návrhu Asociace je zvýšení výdajových paušálů pro všechny živnostníky z obcí na osmdesát procent příjmů. „Možná to vypadá jako bombastické řešení, ale paušály jsou pouze pro ty, kteří dělají obrat do dvou milionů korun, čili to jsou skutečně mikrofirmy.“

„My říkáme – tomu, kdo na malé obci, zejména do tisíce obyvatel, podniká a snaží se tam živit, dejme paušál osmdesátiprocentní. Jako stát na tom v dané chvíli nic nevyděláme, pokud tam necháme 60procentní nebo 40 procentní, zatímco ti lidé budou mít o něco jednodušší život - ale nezbohatnou na tom," konstatoval Havlíček.

Ministr financí se obává, že by to živnostníky na venkově neudrželo

Asociace už o návrhu podle Havlíčka jednala i s ministerstvem financí. „Zatím nemáme negativní stanovisko, spíš řešíme nedávat to plošně, do všech obcí, třeba do tisíce obyvatel, ale jen do těch ohroženějších,“ upřesnil Havlíček. Například obec ležící sedm kilometrů od Prahy by na tom podle něj mohla třeba i neadekvátně profitovat ve srovnání s obcí, která je vysoko v horách.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si ale není jistý, že by taková změna drobné živnostníky na venkově udržela. „Je to hlavně problém dostupnosti dopravní infrastruktury. Stát by měl podpořit a motivovat obce, aby tam obyvatelé měli kvalitní služby,“ zmínil Babiš.

Opozice by byla pro to, aby vyšší paušály vláda zavedla dokonce pro všechny živnostníky. „Není nic jednoduššího než zvrátit omezení výdajových paušálů, které prosadila současná vládní koalice,“ myslí si Jan Skopeček (ODS). Pokud by stát podpořil malé podnikatele, mohlo by podle asociace také přibýt řemeslníků. V Česku jich totiž začíná nově podnikat mnohem méně než v předchozích letech.