Nejrychleji rostoucí technologický podnik pochází z Česka

České firmy, které se zaměřují na nanotechnologie a vývoj aplikací, dosahují úspěchu i v mezinárodním měřítku. Společnost Simplity se tak jako vůbec první český podnik propracovala na první pozici žebříčku nejrychleji rostoucích podniků ve střední a jihovýchodní Evropě.

Společnost Simplity má přes čtyřicet zaměstnanců. Zhruba polovina z nich jsou vývojáři nebo analytici. O jejich aplikace pro správu firemních dat mají zájem hlavně v Rakousku, Irsku a Německu. Společnost by ale ráda i za oceán.

„Náš cíl je dostat se s našimi produkty do Sillicon Valley, kde momentálně jednáme o založení pobočky,“ zmínila manažerka Markéta Hlaváčová. „Adresa americká nebo holandská působí na případné zahraniční zákazníky stále lépe než česká, bohužel,“ dodal manažer v auditním oddělení firmy Deloitte Jiří Sauer.

Právě Deloitte sestavuje žebříček nejrychleji rostoucích technologických firem. Jelikož firmě Simplity stoupl v posledních čtyřech letech obrat zhruba dvacetinásobně, dosáhla na špici žebříčku a odsunula tak loňského vítěze, maďarský ubytovací portál Szallas.hu.

Rychlý rozvoj technologií, nejisté místo v žebříčku

„Technologické odvětví stejně jako společnosti, které v něm působí, aktuálně dosahují asi největších růstů ve své historii,“ uvedl Sauer. Kromě Simplity se do první padesátky ještě dostaly další čtyři firmy z České republiky.

Konkurence je jednoznačně veliká. „Z loňského žebříčku, kde se umístilo padesát firem, se jich do letošního dostalo pouze dvanáct. Takže 38 společností nedokázalo udržet dynamiku růstu svých vlastních tržeb,“ potvrdil Sauer.

Peníze přinese Národní inovační fond

Rozvoj malých technologických firem chce podporovat i česká vláda. A to pomocí Národního inovačního fondu, ve kterém by od poloviny příštího roku mohla být zhruba miliarda korun. „Nejde tolik o to, aby vznikaly nové firmy, ale aby se z těch malých firem rychle staly ty větší,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Ani peníze na expanzi ale firmám automaticky nepomůžou sehnat kvalifikované zaměstnance. S nedostatkem programátorů nebo vývojářů se totiž potýkají už delší dobu.

Vydáno pod