Írán: Evropa si nedovolí ropné embargo, sama má dost problémů

Teherán - Evropská unie chce stejně jako Spojené státy uvalit embargo na dovoz íránské ropy. O možném omezení rozhodne do konce ledna. Teherán se politikům na starém kontinentu ale vysmál a vzkazuje, že si to Evropa nemůže kvůli špatné ekonomické situaci dovolit.

Teherán se zatím vysmívá, kdyby ale ani jedna evropská země tamní ropu nedovážela, přišel by Írán o zhruba čtvrtinu exportu. V tom případě by si musel hledat nové odběratele pro 600 tisíc barelů denně. Po Číně je totiž starý kontinent druhým největším dovozcem. 

Ramin Mehmanparast, mluvčí íránského ministerstva zahraničí

„Jsme si dobře vědomi ekonomické situace a energetických potřeb těchto zemí. Evropské země nejsou připraveny uvalit sankce na Írán, a následovat tak Spojené státy. Jde jen o psychologickou válku nebo propagandu.“ 

Írán navíc opakovaně vyhrožuje zavřením Hurmuzského průlivu, který se používá k dopravě zhruba pětiny světových zásob ropy. Podle expertů by Írán mohl blokovat průliv nejdéle dva týdny. „Já osobně nevěřím, že se průliv uzavře, nebo ne na dlouhou dobu. Svět nemůže stát,“ míní saúdskoarabský ministr pro ropu Ali al-Naimi. 

„Každá země, která chce ohrozit bezpečnost v regionu, by měla vědět, že to má i své důsledky. Pokud chtějí udržet bezpečnost, nesmí existovat žádné embargo, žádoucí není ani vojenská přítomnost v regionu,“ uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Ramin Mehmanparast. 

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) ovlivní nejen zablokovaný průliv, ale hlavně eurokrize i spotřebu ropy. Jen letos prý klesne poptávka o 220 tisíc barelů denně. Naopak cena spíš podraží. Energetická agentura odhaduje, že pod 100 dolarů se nedostane. „Můžeme říct, že tím hlavním faktorem (vysokých cen) jsou geopilitické vlivy, které ovlivňovaly v posledních měsících cenu ropy. Kromě stávky v Nigérii to byla v minulých týdnech situace okolo Íránu,“ vysvětlil analytik společnosti X-Trade Brokers Jiří Tyleček.