Smrtelná rána pro Nabucco? RWE by se na plynovodu nemusela podílet

Berlín - Plynárenská skupina RWE by mohla odstoupit od plánů na výstavbu plynovodu Nabucco, který má přivést zemní plyn z oblasti Kaspického moře do střední Evropy přes Turecko a snížit závislost Evropské unie na ruském plynu. Řekl to dnes v rozhovoru pro list The Wall Street Journal (WSJ) generální ředitel společnosti Jürgen Grossman. Jde o první zmínku člena konsorcia pro výstavbu plynovodu o tom, že by plynovod nemusel být vystavěn, přestože se připravuje roky.

RWE má sice i nadále zájem dovážet plyn z oblasti, dává však přednost možnostem s nižšími náklady. RWE těžce poškodilo rozhodnutí Německa opustit jadernou energii. Další členové konsorcia, které se na výstavbě plynovodu podílí, se k prohlášení Grossmana odmítli vyjádřit nebo nebyli k zastižení.

Nabucco má být alternativní trasou pro dovoz plynu do Evropy mimo území Ruska, kterému se výstavba Nabucca nelíbí, a Ukrajiny. Má velkou politickou podporu z EU, protože má snížit závislost EU na ruském plynu. Je však také velmi kontroverzním projektem kvůli své velikosti a nákladům. Situaci mu komplikuje také konkurenční plynovod South Stream podporovaný Ruskem.

Grossman dodal, že hlavní prioritou RWE je získat plyn s co nejmenší investicí, protože firma chce snižovat dluh a odklon Německa od jaderné energie těžce dopadl na finance firmy. Zrušení účasti v projektu Nabucco by pomohlo RWE ušetřit významnou částku.

Na výstavbě plynovodu se podílí konsorcium firem v čele s rakouskou firmou OMV. Dalšími partnery v konsorciu jsou turecký Botas, maďarský MOL, rumunský Transgaz a bulharský BEH. Plynovod o délce přes 4 tisíce kilometrů by měl přinést do Evropy ročně 30 miliard metrů krychlových plynu z Iráku, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska. Jeho náklady se odhadují na zhruba osm miliard eur (190,5 miliardy Kč).

Plynovod Nabucco a South Stream
Zdroj: ČT24

Pochyby o tom, zda bude plynovod Nabucco vůbec postaven se objevily již loni. Nabucco měl podle původních plánů ročně do Evropy přepravovat až 31 miliard krychlových metrů plynu. Existují však obavy, že nebude mít plyn kde brát. Ázerbájdžán, z jehož ropných polí, má plyn pro Nabucco pocházet s dohodou zatím otálí. V říjnu se nechal slyšet, že vybere pro svůj plyn takový projekt, který ho dostane do Evropy co nejrychleji. Kromě Nabucca je ve hře také Transjaderský plynovod (TAP), který chce stavět norský Statoil a německý E.ON, a Interkonektor Turecko-Řecko-Itálie plánovaný společnostmi Edison a Depa.