Vláda pošle příští rok o šest miliard víc na podporu elektřiny a tepla

Letos stát z rozpočtu podpořil elektřinu a teplo ve výši 15,7 miliardy korun, příští rok se má částka zvýšit na téměř 22 miliard korun. Vláda schválila nařízení připravené ministerstvem průmyslu a obchodu. Dotace se týká podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů či z odpadního tepla.

Plán státního rozpočtu na příští rok již počítá s navrhovaným příspěvkem ve výši skoro 22 miliard korun. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba již dříve uvedl, že částka byla navýšena kvůli změně způsobu platby na podporu elektřiny od koncových zákazníků, která začne platit od začátku příštího roku.

Podle novely energetického zákona se od příštího roku platba na podporu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů nebude platit za spotřebované množství elektřiny, ale podle hodnoty hlavního jističe. Ministerstvo tvrdí, že kvůli novému způsobu žádný odběratel nezaplatí více. V případě, že lidé dokážou kapacitu svého jističe snížit, tak mají naopak ještě ušetřit.

Bez normy by nebylo žádné čerpání dotací

Kromě limitu peněz nestanovuje nyní schválené nařízení žádné podmínky, jak mají být dotace použity. Schválení normy je nicméně nutným předpokladem k čerpání těchto dotací. Vláda každoročně musí objem prostředků ze státního rozpočtu schválit do 31. října.

Dotace se týká podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a provozní podpory tepla.