Platy policistů, vojáků či hasičů vzrostou, potvrdila vláda

Vláda přijala nařízení, které uvede do praxe již dříve schválené zvýšení platů policistů, hasičů, vojáků, celníků či příslušníků vězeňské služby. Od listopadu jim mzdy stoupnou o tři procenta. Ministři se shodli na růstu platů pro všechny zaměstnance veřejného sektoru již minulý týden.

„Jde o nařízení, které výplatu realizuje,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Minulý týden totiž kabinet na výjezdním zasedání v Ústí na Labem schválil navýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu o tři procenta. „Aby práce pro stát byla spravedlivě odměněna,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Krok vlády podporuje i opozice. „Hasiči a další členové záchranného integračního systému dělají těžkou práci, takže si peníze zaslouží,“ zmínil Jiří Dolejš (KSČM). Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si sice také myslí, že tři procenta jsou v pořádku, ale finance by se pak měly někde jinde ušetřit.

Členům bezpečnostních sborů každopádně porostou hrubé měsíční mzdy nejčastěji o 700 až 1300 korun. Výše se odvíjí od toho, jakou funkci mají a jak dlouho pro stát pracují.

Ministři si od tohoto kroku mimo jiné slibují, že bude motivovat nové zájemce o práci u policie a v armádě. „Je to ve prospěch toho, aby se nám podařilo potřebná místa obsadit vhodnými lidmi,“ dodal Sobotka.

Policejní odbory: Jde o dorovnání

Zástupce nezávislého policejního odborového svazu se ale brání tomu, aby se o tom mluvilo jako o zvýšení platů. „Je to pouze dorovnání o to, co bylo sníženo s účinností od 1. ledna 2011,“ řekl předseda svazu Milan Štěpánek. O vrácení výše platů prý vyjednávali už od roku 2012 a jejich požadavek byl vyšší. 

„Nicméně je tu velice solidní závazek, že tato jednání budou pokračovat,“ dodal Štěpánek. Premiér uvedl, že v otázce mezd zohledňují vývoj inflace a jsou na ni připraveni brát ohled i v dalších letech.

Vývoj platů policistů a hasičů
Zdroj: ČT24

Vyšší mzda pro vojáka i knihovníka

Tříprocentní nárůst tarifních platů se nakonec týká i vojáků. Původně ministři zvažovali, že jim přidají procenta dvě a o procento zvýší osobní ohodnocení. Nakonec ale částku rozdělovat nebudou. 

„Vojáci pracují na kontrakt, takže nemají tu sociální jistotu po celou dobu své profesní dráhy, mohou být třeba vysláni do misí. Takže myslím, že je to krok správným směrem,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Tříprocentní navýšení platů
Zdroj: ČT24

Kromě bezpečnostních sborů se vyšší platy týkají například knihovníků nebo pracovníků v sociálních službách. Od listopadu se zvýší také tarify učitelů, a to o 3,3 procenta. Zdravotníci mají mít od ledna víc o pět procent.

Na potřebě růstu výdělků se vláda shodla s odbory v polovině září a koncem měsíce pak rozhodla o posílení letošních výdajů rozpočtu na platy o 866,03 milionu korun.