Evropská komise: Načasování snížení ratingu zemí EU je velmi podivné

Brusel – Načasování snížení ratingu agenturou Standard & Poor's devítce zemí eurozóny je velmi podivné, prohlásil dnes mluvčí Evropské komise Olivier Bailly. Přišlo podle něj ve chvíli, kdy se objevila řada pozitivních zpráv. Za scestné a nesrozumitelné již v sobotu označil rozhodnutí jedné ze tří největších ratingových agentur eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. Za nedostatečné nicméně nepovažují kroky EU jen ratingové agentury, ale i někteří ekonomové.

Evropská komise rozhodnutí srazit rating devíti zemí eurozóny nechápe. „Myslíme si, že EU společně a členské země eurozóny jednotlivě dělají, co je třeba,“ zdůraznil dnes mluvčí komise. Dodal, že k nezbytným akcím budou přistupovat i nadále. Myšlenka vyjádřená ratingovými agenturami, že Evropa sleduje strategii založenou pouze na pilíři fiskální úspornosti, není podle něj správná.

Agentura se podle něj také mýlí v tom, že se eurozóna příliš soustředí jen na škrty. „Máme více informací než ratingové agentury,“ uvedl při vysvětlování pohledu komise na skutečnosti.

Michel Barier, komisař pro vnitřní trh

„Jsem v úžasu nad tím, jaký okamžik si agentura Standard & Poor's zvolila ke svému hodnocení, neboť nebere v potaz současné pokroky.“

O dostatečnosti kroků EU pochybují i někteří ekonomové

Podle ekonomů ale rozhodnutí agentury Standard & Poor's snížit rating hned devíti zemí eurozóny pochopitelné je. Evropa totiž podle nich zatím na krizi dostatečně neodpověděla. „Evropa zatím neřeší dluh ani zvýšení konkurenceschopnosti. Řeší pouze to, aby v budoucnu dluhy dál rychle nerostly. Jinými slovy, politici pouze připravují rozpočtová omezení pro své následovníky. Těm sníží manévrovací prostor pro jejich politiky,“ upozornil hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

„Evropská komise je prakticky chronicky nespokojená s tím, když se ratingy snižují. (…) Logicky se vždycky hledá, kde se mohla stát chyba jinde než fakticky v domácích účtech,“ podotkl ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš, podle kterého z pohledu Evropské unie vhodné načasování snížení ratingu prakticky neexistuje.

Komentář Jana Bureše (zdroj: ČT24)

Standard & Poor's v pátek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti devítce států o jeden až dva stupně. Byly mezi nimi i Francie a Rakousko, které se dosud u této agentury pyšnily nejlepším ratingem. Hodnocení některých zemí eurozóny se přitom propadlo až na úroveň, která je běžná spíše pro rozvojové ekonomiky. Například Itálie má nyní stejný rating jako Kazachstán.

Ke snížení ratingu některých zemí eurozóny by přitom brzy mohly přikročit i další agentury. Například Moody's dnes varovala, že zadlužení a případné podmíněné závazky ohrožují stabilní výhled ratingu Francie. Agentura proto ještě v tomto čtvrtletí znovu hodnocení Francie přehodnotí. Druhá největší ekonomika eurozóny má u Moody's stále ještě nejvyšší rating Aaa.