Aktuálně: Pošta se nechce soudit, Moravákům raději přidá

Zaměstnanci České pošty dostanou přidáno. Firma tím chce předejít soudnímu sporu, který jí hrozil za to, že lidé na stejných pozicích nepobírají stejné platy. Týkalo se to hlavně řidičů a pracovníků v depech, kde se překládají balíky, a to v Brně, Olomouci a na severní Moravě. Odbory totiž získaly údaje, ze kterých vyplynulo, že tito pracovníci dostávají měsíčně průměrně o tři tisíce méně než zaměstnanci v Praze.

Na středečním jednání se však podle odborů SOS 21 dohodlo, že odboráři žalobu nepodají. Budoucí vedení pošty totiž bude platy dorovnávat, začít by se mělo od dubna. „Máme příslib, sice ne písemný, ale pořád je to závazný příslib,“ řekl po jednání šéf odborů SOS 21 Petr Pohl, napsalo Aktuálně.cz. Podle něho nebudou odbory trvat na původních třech tisících. “I tisíc korun by byl úspěch,“ říká.

Odbory už od loňska jednaly s managementem pošty, aby platy srovnal. Podle zákona musí totiž lidé za stejnou práci u jedné firmy brát stejné peníze. Jednání však podle odborářů ani za rok a půl nikam nevedla, a tak se rozhodli podat na konci října žalobu s tím, že se budou soudit o srovnání platů a doplacení rozdílů za uplynulé tři roky. K ní však tedy nyní zřejmě nedojde.

Navýšení platů by se mohlo týkat až 24 tisíc zaměstnanců. Celkem pošta zaměstnává zhruba 32 tisíc lidí.

„Vývoj mezd musí být zároveň v souladu s aktuálními ekonomickými možnostmi podniku. Podmínkou úspěšného výsledku jednání je dosáhnout shody se všemi odborovými organizacemi, protože pouze ta zajistí zaměstnancům lepší výdělkové a pracovní podmínky v budoucnosti,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Růst mezd pro příští rok má podle něho také více zohlednit náročnost jednotlivých pracovních pozic.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mzdy se na poště zvyšovaly letos v dubnu o 3,85 procenta. Loni uzavřená kolektivní smlouva na příští čtyři roky zároveň zajišťuje i některé dosavadní výhody, jako jsou kratší týdenní pracovní doba a delší dovolená. Odboráři se mají znova s vedením podniku sejít začátkem listopadu.