ČSA létají ziskově, v létě hospodaření ještě zlepšily

Českým aeroliniím se ekonomicky daří. Zatímco ještě v loňském roce vykazovaly v prvních třech čtvrtletích ztrátu 225 milionů korun, za prvních devět měsíců letošního roku naopak dosáhly zisku, a to dokonce 374 milionů korun. Uvedl to deník E15.

Do černých čísel se dopravci podařilo dostat už v pololetí. Tehdy činil zisk 12,9 milionu korun. Výsledky podle předsedy představenstva ČSA Jozefa Sinčáka potvrdily obrat v hospodaření firmy. Sinčák řekl E15, že vedení aerolinií očekává provozní zisk i kladný hospodářský výsledek také za celý rok 2015.

Výraznému zlepšení v posledním čtvrtletí nejspíš pomohla podle analytika a investičního bankéře Petra Kováče letní sezona bez negativních jevů. Nedošlo k žádnému výbuchu sopky nebo zhoršení bezpečnostní situace v některé z oblíbených dovolenkových destinací.

Situace na leteckém trhu je příznivá, snižovaly se také ceny pohonných hmot

Do hospodaření se promítá i levnější palivo nebo snižování platů zaměstnanců. Příznivým faktorem je podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka zjednodušení dříve komplikované cenové politiky.

Nyní je situace na trhu letecké dopravy pozitivní, existuje slušná globální poptávka po létání, zlepšuje se evropská hospodářská situace, doplnil Menčík. I tak je ale podle něj předčasné hodnotit výsledky hospodaření ČSA jako definitivní úspěch a doklad toho, že je firma z nejhoršího venku. Rizikem zůstává vnější prostředí, které zejména malé aerolinky jako ČSA nemohou ovlivnit.

Už loni začaly ČSA snižovat ztrátu. Za celý rok se posunuly od téměř miliardové ztráty k 631 milionům korun v minusu. V dopravci drží většinu korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent). Necelých 20 procent akcií stále připadá na stát. Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.