Číně klesá obchodní přebytek

Peking – Obchodní přebytek Číny se zmenšil. Loni klesl už potřetí v řadě, tentokrát na 155 miliard dolarů. Dovoz i vývoz navíc rostly nejpomaleji za dva roky. Země doplácí na problémy Evropy, která je pro ni největším exportním partnerem. Vývoz sice meziročně rostl o 13,4 procenta, ekonomice to ale nestačí. Dovoz se meziměsíčně propadl na polovinu.

„Čínská ekonomika sice zpomaluje, ale stále roste o několik procent ročně, což právě vede k tomu, že čínské domácnosti více spotřebovávají a ten celkový přebytek klesá,“ říká Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers.

„Domácí ekonomika rychle zpomaluje. Země bude muset uvolnit tvrdou politiku, aby Číňanům chuť utrácet vydržela,“ říká Kevin Lai, ekonom Aiwa Cupital Markets. Zpomalující zahraniční obchod je pro čínskou ekonomiku hrozbou. Na exportu závisí nemalá část zaměstnanců. Jako následek by mohlo dojít například ke snižování minimálních bankovních rezerv.

Otázkou je, zda by Peking dokázal ekonomice pomoci. Už v pondělí přitom mohou přijít další špatné zprávy. Ekonomové odhadují, že v posledním čtvrtletí loňského roku čínské hospodářství zpomalilo nejvíce za dva a půl roku.

Číně klesá obchodní přebytek (zdroj: ČT24)