Premiér nesouhlasí s plánem na snížení výdajových paušálů

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) nesouhlasí se záměrem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) snížit výdajové paušály živnostníků zpět na úroveň roku 2005. Snížení paušálů má být součástí chystaného mixu změn, které připravuje ministerstvo financí a jejichž cílem je zlepšit bilanci státního rozpočtu. Premiér navíc živnostníkům slíbil, že jeho vláda v době nastupující krize výdajové paušály nesníží.

„Výše paušálů, o kterých mluví pan ministr financí Kalousek a které odpovídají roku 2005, zavedl (Kalousek) s Bohuslavem Sobotkou (předseda ČSSD). Pokud se chce vrátit k výši paušálu z roku 2005, bude tak muset opět učinit s Bohuslavem Sobotkou, nikoli s Petrem Nečasem,“ prohlásil dnes Nečas.

„Za této situace stěžovat podmínky podnikatelům a živnostníkům považuji za kontraproduktivní,“ prohlásil Nečas.

Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. V současné době si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci, a to 80 procent. Proti změně v paušálech se staví kromě Nečase a ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) například sdružení živnostníků. To přišlo s vlastním návrhem, jak jejich využívání omezit. Třeba že by na ně měli nárok jen podnikatelé, jejichž obrat za rok nepřesáhne 25 milionů korun.

Kalousek: České paušály nemají ve světě obdoby

Kalousek v neděli řekl, že „zcela jistě“ předloží úpravu paušálů živnostníků. Takzvané výdajové paušály bude chtít šéf MF snížit na úroveň, na níž byly do roku 2005. Současně by lidé, kteří tyto paušály uplatňují, přišli o možnost získat od státu vratky na daních.

Kalousek plánovanou změnu paušálů vysvětlil tím, že jejich současná podoba „nemá ve světě obdoby“. Po úpravách by podle něj měli mít zemědělci možnost využívat paušál 50 procent, lidé živící se autorskými honoráři 30 procent, živnostníci, notáři, daňoví poradci a další pak 25procentní paušál. Podnikatelé působící v pronájmu by mohli uplatnit paušál ve výši 20 procent.

Vláda chystá změny

Do roka plánuje založit webovou adresu, kde podnikatelé najdou všechny formuláře najednou. „Jsme přesvědčeni, že by to tu komunikaci, pokud se nám podaří tu stránku medializovat a zatraktivnit, velmi zjednodušilo,“ řekl Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu.

Kromě toho chce vláda pro podnikatele a živnostníky zrušit i další povinnosti. Už nebudou muset soudu předkládat výpis z trestního rejstříku, hlásit pracovní úraz několika úřadům najednou, znovu ověřovat dokument z datové stránky ani vést plán odpadového hospodářství. Do roku 2014 by podnikatelé mohli na snažší byrokracii ušetřit až 11 miliard.

Vydáno pod