Čína má zřejmě nejvíce plynových rezerv na světě

Zajíc: O břidličnou revoluci zatím nejde (zdroj: ČT24)

Čína téměř ztrojnásobila objem prokázaných rezerv ve svém projektu Fuling, který je zdaleka největším nalezištěm plynu z břidličných hornin v Číně. Celkové prokázané rezervy tak nově činí 380,6 miliardy metrů krychlových, informovala agentura Reuters. Na to, aby se již začalo mluvit o břidličné revoluci, je podle odborníků zatím ještě brzy.

Čína doufá, že se jí podaří těžbu plynu z břidlic rozvinout tak, jako se to podařilo ve Spojených státech. Ty se díky břidlicovému plynu staly čistým vývozcem této suroviny. Komerčních objevů tohoto druhu v Číně zatím ale bylo uskutečněno jen několik.

Nový odhad přichází díky průzkumu na jednom z bloků u města Čchung-čching na jihozápadě země, jehož zásoby nově činí 273,8 miliardy metrů krychlových. Do konce srpna bylo na tomto bloku uskutečněno celkem 142 testovacích vrtů. Investorem projektu Fuling je čínská společnost petrochemická Sinopec.

Zásoby jsou velké, těží se zatím málo

Podle Petra Zajíce z Pioneer Investments uvedená čísla nejsou nijak nadhodnocená. „Těch 380 miliard kubických metrů je přibližně roční produkce ve Spojených státech,“ říká. A dodává, že zatím by bylo příliš předčasné hovořit o tom, že se v Číně rozjede břidličná revoluce, jako tomu bylo v případě USA.  

„Možná jsme na začátku. V současné době Čína těží nějakých pár set milionů kubických metrů ročně. Sinopec to plánuje navýšit na tři miliardy kubických metrů, jsme tedy sotva na setině těžby USA. Aby to ovlivnilo světové trhy, tak by muselo patrně dojít ke změně jako ve Státech, to znamená, že by musela Čína začít exportovat,“ konstauje Zajíc.  A dodává, že to podle něho v dohledné době 15 - 20 let nehrozí. Je potřeba vzít v úvahu totiž i fakt, že náklady na těžbu jsou v Číně trojnásobné než v USA, protože se těží z výrazně větší hloubky a naleziště jsou méně intenzivní.

Odhaduje se, že čínské rezervy jsou největší na světě

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) v roce 2013 odhadl, že vytěžitelné rezervy břidlicového plynu v Číně dosahují 31 bilionů metrů krychlových, což je nejvíce na světě. Těžba je však zatím nízká.

V roce 2013 Čína vytěžila z břidlicových formací 200 milionů metrů krychlových plynu, což jsou necelé 0,2 procenta z celkové produkce zemního plynu v Číně. Do konce letošního roku má však v plánu zvýšit těžbu na 6,8 miliardy metrů krychlových.