Živnostníci se bouří proti nižším výdajovým paušálům

Praha - Sdružení živnostníků se brání návrhu ministra financí Miroslava Kalouska na snížení výdajových paušálů. Naopak oslovilo premiéra Petra Nečase s vlastním návrhem, jak živnostenské paušály omezit. Třeba že by na ně měli nárok jen podnikatelé, jejichž obrat za rok nepřesáhne 25 milionů korun.

Výdajové paušály dnes v Česku využívá půl milionu živnostníků. Díky nim nemusí vést účetnictví a můžou si velmi pohodlně spočítat daně sami. Například Pavel Pokorný vlastní v Praze menší tiskárnu, ve které tiskne reklamní letáky, plakáty nebo kalendáře. Kvůli ekonomické krizi musel omezit výrobu. Teď mu hrozí, že bude platit i vyšší odvody. Podle návrhu ministra financí by místo dnešního paušálu 60 procent, který si odečítá z daňového základu, mohl odepisovat jen 30 procent. 

Snížení výdajových paušálů by znamenalo pro běžné živnostníky zvýšení daní. Navíc ti, kteří by přestali paušály využívat, by museli znovu schovávat každou fakturu. „To je zlý sen. To si radši ani nebudu představovat, protože si pamatuji, že jsem to zažil dřív a že to bylo velice stresující,“ dodává majitel tiskárny. 

České paušály jsou štědré

Jenže Česko má dnes zároveň jedny z nejštědřejších paušálů v Evropě. I z toho důvodu je chce ministr financí snížit. Zástupci živnostníků proto přišli s ústupovou variantou. Premiérovi navrhli, aby si nově nemohli paušály odečítat živnostníci s ročním obratem nad 25 milionů. A také ti, kteří si i přes nulové zisky nechávají vracet peníze od státu díky daňovým slevám na děti. „Mají daňovou povinnost nula, ale mohou uplatnit ještě slevu na dani na dítě, nyní je to 13 tisíc ročně a stát jim tu slevu musel vyplatit,“ říká prezident Unie středního stavu Jaromír Schubert. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Se svým návrhem omezit paušály pro nejbohatší i pro nejméně vydělávající živnostníky půjdou zástupci drobných podnikatelů už v pátek za poradci premiéra Nečase. „Já jsem přesvědčen, že Petr Nečas ví, o co jde, a že živnostníky obhájí,“ doufá Rudolf Baránek ze Sdružení živnostníků a drobných podnikatelů. 

Se zástupci živnostníků je ostatně o jejich návrhu ochotný jednat i ministr financí. „Jde mi o to, aby byly rovné podmínky pro všechny. Dnes rovné podmínky pro všechny nejsou,“ myslí si Miroslav Kalousek. Rozhodné slovo o výdajových paušálech by měla mít koalice do měsíce. K případnému omezení výdajových paušálů dojde nejdřív od roku 2013. 

Vydáno pod