Tendr na dostavbu Temelína bude zřejmě menší a bez slev

Praha - Výběrové řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín bude menší a bez slev. V tendru se sice formálně stále počítá se dvěma bloky v jihočeské jaderné elektrárně i s opcí na stavbu dalších tří bloků v Evropě, generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš ale v rozhovoru pro dnešní vydání deníku E15 řekl, že opce už fakticky není reálná. Podobně se podle listu vyjadřují i uchazeči o dostavbu. To znamená, že ČEZ nemůže díky zakázce na více bloků dosáhnout množstevní slevy.

„Očekávám, že dostaneme nabídky na dva bloky. Až vyhodnotíme ty nabídky, řeknu vám, jak moc jsem přesvědčený, že ty dva bloky postavíme, kdy je postavíme a s kým to budeme stavět. Očekáváme nabídku těch nejlepších technologií, které jsou dnes v jaderné branži dostupné,“ uvedl Beneš. O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

Ačkoli se v tendru na Temelín mluví o dalších třech reaktorech v Evropě bez přesného určení, od počátku bylo jasné, že ČEZ má na mysli české Dukovany a slovenské Jaslovské Bohunice. Ústup od opce v temelínském tendru ale neznamená, že by se další projekty neměly realizovat. „Myslím, že v těchto případech bude nové výběrové řízení až za několik let,“ dodal Beneš.

ČEZ si před dvěma lety chtěl otestovat možnost slevy, to se ale podle Beneše ukázalo jako nerealistické. Šéf ČEZu také upozornil na změnu legislativy. Loňská novela zákona o veřejných zakázkách, podle něhož ČEZ tendr vypsal, totiž připouští opční právo jen do výše 30 procent hodnoty původní zakázky. To by nestačilo ani na stavbu jednoho dalšího jaderného bloku.

Analytik: Zmenšení zakázky na zájmu uchazečů nic nezmění

Podle analytiků dělá ČEZ vše proto, aby jadernou elektrárnu Temelín dostavěl, přestože sousední Rakousko a v poslední době i Německo se staví silně proti jaderné energetice. Příprava dostavby elektrárny je nicméně velmi náročná. Podle energetického poradce ENA Jiřího Gavora jde dnešní prohlášení Beneše správnou cestou.

„Já to konstatování velice vítám. Já si myslím, že ČEZ realisticky zvážil své možnosti a v tomto směru je napřed před státní energetickou koncepcí – ten její poslední návrh je podle mého názoru mimo realitu,“ upozornil Gavor v rozhovoru pro ČT24. Na zájmu uchazečů nicméně zmenšení tendru podle něj nic nezmění. „Pro všechny uchazeče to nadále bude zůstávat skvělou referencí a velice zajímavým tendrem,“ podtrhl Gavor.

Když ČEZ uvažoval o výstavbě pěti bloků, odborníci spekulovali o zakázce za 500 miliard korun. V reálném případě dvou temelínských reaktorů půjde pravděpodobně o částku minimálně 200 miliard korun. I tak jde podle listu na české poměry o obří tendr.