ČNB držela korunu na uzdě i v srpnu. Stálo ji to přes 100 miliard

Česká národní banka (ČNB) pokračovala na konci léta v intervencích na devizovém trhu a zasáhla proti posilující koruně v objemu více než 100 miliard korun. Od zahájení intervencí v listopadu 2013 banka poprvé zakročila proti kurzu měny letos v červnu, a to za zhruba 28 miliard. Cílem intervencí je držet kurz nad 27 korunami za euro a právě během léta se česká měna této hranici několikrát přiblížila.

„Jedná se o objem, který není nijak překvapující a bezprostřední tržní reakce je minimální,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek, podle kterého koruna posiluje zejména díky lepšímu vývoji ekonomiky během prvních šesti měsíců letošního roku, který doprovázel i rychlejší růst cen.

Je to vysoké číslo, nejde ale o překvapení.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Centrální banka nakoupila během srpna 3,73 miliardy eur, v červenci to bylo přes miliardu eur. V listopadu 2013 ČNB koupila zhruba 7,5 miliardy eur. Celkově tak od listopadu 2013 ČNB intervenovala za zhruba 330 miliard korun.

Už na začátku září, kdy ČNB zveřejnila červencová data, uvedl ředitel měnové sekce banky Tomáš Holub, že dopady intervencí do finančního hospodaření centrální banky nejsou podstatné. Primárním cílem ČNB je podle něj udržovat cenovou stabilitu.

„Intervence také nemají žádné přímé dopady do veřejných rozpočtů, protože případné účetní kurzové ztráty z devizových rezerv bude ČNB bez problémů schopna uhradit ze svých budoucích zisků, jak dokládá i naše vlastní historická zkušenost,“ uvedl.

Intervence zřejmě pokračovaly i v září

  • ČNB zahájila intervence v roce 2013 kvůli obavě z deflace, tedy snížení cenové hladiny, která by oslabila hospodářství. 
  • Centrální banka tehdy během několika dní nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun. 
  • Koruna kvůli intervencím tehdy mezi 6. a 7. listopadem skokově oslabila ze zhruba 25,79 Kč/EUR na 26,98 Kč/EUR a v dalších dnech nad 27 korun. V následujících měsících kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler už před měsícem odhadoval, že se intervence za srpen budou pohybovat kolem 90 miliard. Zároveň upozornil, že největší útok spekulantů na korunu se uskutečnil první týden v září, kdy mohly intervence dosáhnout až 60 miliard korun. „V tuto chvíli již zářijový objem intervencí ČNB však podstatný není, jelikož ČNB spekulativní útok ustála a přesvědčila trh o důvěryhodnosti svého závazku,“ uvedl.

Zvýšenou aktivitu na začátku září ostatně potvrdil i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč, podle kterého data o vývoji pohledávek ČNB vůči zahraničí ukazují, že centrální banka na devizovém trhu zřejmě výrazněji intervenovala během prvních deseti zářijových dní. Nákup odhaduje na 1,5 miliardy eur.

Bankovní rada 24. září zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině roku 2016. Zároveň ze záznamu z jednání vyplývá, že ukončení režimu devizových intervencí na počátku července 2016 je nepravděpodobné a že nastane spíše později.