Poslanci poslali evidenci tržeb do třetího čtení. Je to balkánská kravina, prohlásil Kalousek

Poslanecká sněmovna po čtyřhodinové debatě nakonec pustila vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb (EET) do dalšího kola. Nad návrhem se ještě jednou sejde rozpočtový výbor, aby posoudil vznesené pozměňovací návrhy, pak teprve přijde na řadu závěrečné schvalování. Pravicová opozice už předem ohlásila, že v závěrečném schvalování bude přijetí normy blokovat i za využití obstrukcí. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pak evidenci na schůzi označil za „balkánskou kravinu“.

Zatímco vláda tvrdí, že evidence tržeb omezí šedou ekonomiku a zvýší výběr daní, pravice varuje před zatížením poctivých podnikatelů. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že ti nepoctiví si cestu, jak se povinnosti vyhnout, najdou vždycky. „Nechceme podporovat šedou nebo černou ekonomiku, bojujeme za poctivé podnikatele,“ řekl.

Jsou to dezinformace a lži. Největší dezinformace samozřejmě je, že budeme sbírat informace o zákaznících. To je nesmysl.
Andrej Babiš
ministr financí

S tím ale nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten tvrdí, že systém naopak nebude možné obejít a za porušení pravidel budou padat přísné sankce, v krajním případě dokonce uzavření provozovny. „Žádné obcházení systému není možné,“ ujišťoval.

Debata nebyla klidná, to horší ale teprve přijde

Místopředseda vládního hnutí ANO Jan Volný se zase pokusil vyvrátit argument, že po zavedení EET budou muset některé provozovny skončit. Takové tvrzení je podle něj krátkozraké, protože většina podnikatelů je poctivá. „Proč by tato velká většina měla trpět kvůli těm, kteří poctiví nejsou?“ uvedl. „Pravice se snaží za každou cenu dát punc legálnosti tomu, o čem všichni víme, že je zlodějina,“ reagovala na kritiku pravice Jana Lorencová (ANO).

Tato balkánská supernovinka nepřispěje k narovnání podnikatelského prostředí, ale k ještě větší balkanizaci.
Miroslav Kalousek

Kalousek je velkým kritikem evidence už od samého počátku. Na schůzi sněmovny mimo jiné zdůraznil, že Německo jako nejkonkurenceschopnější ekonomika odmítlo evidovat tržby, protože to prý nevede k narovnání podnikatelského prostředí. A to je přitom jeden z hlavních argumentů Sobotkova kabinetu.

Návrh druhým čtením sice prošel, mnohem těžší boj se ale očekává ve čtení třetím. Pravicová opozice je totiž odhodlaná k největším obstrukcím v historii samostatného Česka. 

  • Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) navrhl, aby se evidence vztahovala i na loterijní firmy. Argumentuje mimo jiné tím, že tímto segmentem trhu protéká mnoho peněz. 
  • Další lidovec Jaroslav Klaška chce kromě jiného, aby řemeslníci museli evidovat tržby až rok a půl po účinnosti zákona
  • Vladislav Vilímec (ODS) žádá vypustit z vládního návrhu tu část, která umožní uzavřít provozovnu nebo pozastavit činnost v případě, kdy podnikatel neplní povinnosti podle zákona. Navrhl také, aby hostinští a ubytovatelé začali evidovat tržby až po dvou letech od nabytí účinnosti zákona.
  • Úsvit - Národní koalice chce odsunout účinnost zákona na rok 2017 a chce ho upravit tak, aby se evidence tržeb týkala pouze poplatníků daně z přidané hodnoty.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH za stravovací služby z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu pět tisíc korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby.

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil odložit účinnost zákona až na sedm měsíců od vyhlášení zákona ve sbírce. Evidence tržeb by tak měla začít fungovat až od poloviny příštího roku. Dosud se předpokládal duben.

Události: EET opět ve sněmovně (zdroj: ČT24)