Pivovarnický gigant nabídl za majitele Prazdroje 2,5 bilionu. Neuspěl

SABMiller obratem odmítl další nabídku světové pivovarnické jedničky Anheuser-Busch InBev, která za jeho převzetí nabídla zhruba 68 miliard liber (2,5 bilionu Kč). SABMiller je majitelem i Plzeňského Prazdroje. Podle vedení společnosti i nejnovější nabídka zaostávala za skutečnou hodnotou podniku.

Rada SABMilleru s výjimkou ředitelů jmenovaných největším akcionářem firmy Altria nejnovější návrh jednomyslně zamítla. „AB InBev velmi výrazně podhodnocuje SABMiller,“ prohlásil předseda správní rady SABMilleru Jan du Plessis.

AB InBev v poslední nabídce navrhuje za každou akcii SABMilleru 42,15 libry. Dvě předchozí nabídky na převzetí činily nejprve 38 a pak 40 liber za jednu akcii SABMiller. Výkonný ředitel AB InBev Carlos Brito nyní prý doufá, že akcionáři budou na radu apelovat, aby se v otázce stávající nabídky angažovala.

První zpráva o tom, že AB InBev má zájem o převzetí SABMilleru, se objevila už v polovině září. Spojení těchto dvou pivovarnických kolosů by bylo dosud největší transakcí v odvětví. Dohromady totiž pokrývají zhruba třetinu světové spotřeby piva.

Prazdroj může skončit u majitele amerického Budweiseru

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi dvě stě značek z celého světa. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

Plzeňský Prazdroj
Zdroj: ČT24

SABMiller začínal jako jihoafrický výrobce piva, ale v 90. letech expandoval prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster's.

Vydáno pod