Sobotka se postavil za stávkující v brněnské firmě na převodovky

Důvody stávky jsou racionální a pochopitelné, požadavky umírněné – takto podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) stávkující zaměstnance z brněnské firmy IG Watteeuw ČR, která se specializuje na výrobu převodovek. Pracovníci stávkují od minulého úterý 29. září a důvodem je, že nechtějí mimořádné víkendové směny. Na postup firmy si budou stěžovat i na inspekci práce.

„Ty důvody, které vedly zaměstnance ke stávce, pokládám za naprosto racionální. Zaměstnanci se brání tomu, aby byla nařizována práce o víkendu způsobem a v tempu, který je nepřijatelný a podle mého názoru může odporovat zákoníku práce,“ řekl premiér, podle něhož jsou požadavky stávkujících umírněné a firma by na ně měla přistoupit. Sobotka ale upozornil na to, že společnost je soukromá a jeho vláda tak nemůže do sporu nijak zasahovat.

V naší firmě nejde o to, aby se extrémně navyšovaly mzdy. Jde o to, aby se zabránilo tomu, aby lidé pracovali šest dní v týdnu – to je ten hlavní problém.
Zlatomír Vyhňák
šéf odborů IGW

Podle šéfa tamních odborů Zlatomíra Vyhňáka vstoupilo do stávky minulý týden 210 lidí, doteď jich stávkuje 205. Oněch pět lidí firma propustila, byli ve zkušební době. „Vydržíme asi hodně dlouho. Není možné, abychom to teď vzdali. V naší firmě nejde o to, aby se extrémně navyšovaly mzdy. Jde o to, aby lidé nedělali šest dní v týdnu. Zaměstnavatel na to nechce slyšet,“ řekl Vyhňák s tím, že doufá, že se do vyjednávání zapojí majitel firmy. Pokud ale stávka potrvá delší dobu, mohou stávkují počítat s finanční podporou odborového svazu KOVO.

O víkendu mimořádně do práce

Kolektivní smlouva ve společnosti vypršela letos v březnu a podle odborářů nyní firma předložila návrh nové smlouvy s platností do roku 2018. A právě v ní byly i mimořádné směny o víkendech s více než stovkou hodin. Šéfové odborů to proto odmítli podepsat a označili postup firmy za protiprávní. V úterý mají v plánu obrátit se na inspekci práce.

To, co chce zaměstnavatel, je mimo právní předpisy České republiky. Z nedostatku peněz rozhodně tato stávka nebude ukončena. Může trvat hodně dlouho, máme dostatek prostředků, abychom kolegy podpořili.
Jaroslav Souček
předseda odborového svazu KOVO

Za stávkující se postavila i Českomoravská konfederace odborových svazů. Její předák Josef Středula o situaci v podniku informoval evropskou odborovou centrálu. Uvedl, že společnost v Česku v minulosti získala investiční pobídky. „Někdo se snaží z lidí získat vše, a dokonce za hranou zákona, to se v České republice v žádném případě dít nesmí. Firma se nenachází v žádné banánové republice,“ řekl po jednání odborářů s premiérem Středula. Jde podle něj o nejdelší stávku v průmyslovém podniku v Česku za posledních 25 let.

Společnosti IG Watteeuw v loňském roce mírně vzrostly tržby z vlastních výrobků a služeb, podle výroční zprávy se vyšplhaly na více než miliardu korun. Zisk se zvedl téměř osminásobně, činil 113 milionů. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady a firma neplatila žádnou smluvní pokutu.

Zaměstnavatel začal v pondělí rozesílat sms zprávy zaměstnancům s tím, že se mohou vrátit do práce a že je nebude nijak trestat.
Barbora Měchurová
redaktorka ČT

Zaměstnanci původně požadovali také zvýšení mezd o 2,5 procenta. Pokud by ale podnik ustoupil od víkendové práce, byli podle Vyhňáka ochotni zůstat na nynější výši platů. Toto zvýšení o 2,5 procenta jim ostatně firma už nabídla, odbory ale odmítly.