Čeští čtenáři i vydavatelé začínají e-knihám přicházet na chuť

Praha – V Česku se pomalu začínají prosazovat čtečky elektronických knih. Až doposud bránil většímu rozmachu hlavně nedostatek knih publikovaných elektronicky, se stoupajícím zájmem čtenářů se ale začínají osmělovat i větší hráči na českém trhu. Dříve totiž byly elektronické knihy doménou spíše menších vydavatelství. V zahraničí jsou přitom knihy v elektronické podobě trendem číslo jedna a třeba v USA se prodá víc knížek digitálních než těch vytištěných na papíře.

Nedávno u nás vyšla první interaktivní kuchařka pro tablety. Kromě receptů v ní zájemci najdou i videa, navíc je ve srovnání s papírovou verzí o sto korun levnější a vejde se i do kapsy, takže se podle ní dá i nakupovat. Za projektem stojí ředitel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. 

Nová kuchařka pro tablety ukazuje možnosti e-knih pro čtenáře i vydavatele, žádný velký výdělek z ní ale nekouká, což potvrzuje i Vaněk: „Pro mě hrálo asi větší roli mužské ego, že se podařila dát na trh první česká elektroniká kuchařka s videi, než že bych přemýšlel, kolik na tom vydělám.“

Reportáž Vandy Kašové a Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Podle novináře Pavla Kasíka se teď dají v Česku koupit legálně řádově tisíce knih. Třeba internetové knihkupectví Kosmas.cz má v nabídce několik set titulů, jejich prodeje ale za poslední měsíc dosáhly asi 1500 kusů a obchodní ředitel Pavel Žák očekává další nárůst. Ne všichni ale vidí vývoj takto optimisticky. „Já jsem k tomu zatím skeptický, jsme úplně na počátku rozvoje elektronické knížky a ten trh je ještě nezralý,“ domnívá se místopředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marek Pečenka.

Čtečku elektronických knih zatím vlastní asi sto tisíc Čechů, obchodníci ale předpokládají, že letos k nám móda čtení na displeji dorazí naplno. Půjčit se navíc dají i ve veřejné knihovně, knihovny se tak snaží nalákat zejména mladší čtenáře. Loni tuto možnost zavedla např. brněnská knihovna Jiřího Mahena, která půjčuje čtečky s 500 knihami na 14 dní a o tuto službu je mezi čtenáři mimořádný zájem. Proto nákup čteček zvažují i další knihovny.

Vydáno pod