Japonci nakoupili dluhopisy eurovalu za 300 milionů eur

Tokio - Japonsko ve čtvrtek v aukci nakoupilo dluhopisy evropského záchranného fondu EFSF za 300 milionů eur (zhruba 7,8 miliardy korun). Agentuře Reuters to řekl činitel tamního ministerstva financí. Evropský fond finanční stability, jak zní celý název EFSF, z prodeje získá peníze pro Irsko a Portugalsko.

Částka 300 milionů eur odpovídá deseti procentům celkové částky, kterou chtěl fond získat. O dluhopisy byl značný zájem, takže se sešly nabídky za téměř 4,5 miliardy eur. To je zhruba o 50 procent víc, než fond požadoval. Nabízené dluhopisy byly první s tříletou splatností.

Japonsko zatím nakoupilo dluhopisy EFSF v objemu 3,535 miliardy eur. Fond, který je registrován v Lucembursku, zatím prodal dluhopisy asi za 21 miliard eur. Celkem se konalo šest aukcí, fond se teď snaží nabízet širší škálu splatností.

Činitel japonské vlády ve čtvrtek řekl, že Japonsko bude dluhopisy EFSF kupovat i nadále. Tokio chce využít vysoké likvidity, která je s těmito papíry spojena.

Fond EFSF má nejvyšší možný rating na stupni AAA, což mu mimo jiné dává možnost zajistit si peníze relativně levně. Fond by ale mohl o prestižní rating i přijít, pokud by jej ztratila i některá klíčová země eurozóny. Ty totiž za fond ručí. Ratingové agentury přitom již v minulosti signalizovaly, že v ohrožení by mohl být například rating Francie.

Vydáno pod