Michael Woodford vývoj v Olympusu nezvrátí

Tokio - Bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford (51), který byl v říjnu odvolán z funkce, vzdal svůj tříměsíční boj o výměnu vedení v japonském výrobci elektroniky a zdravotnického vybavení. Svůj návrat do čela firmy neplánuje, protože nemá podporu velkých japonských akcionářů. Woodford bude žalovat firmu kvůli neplatné výpovědi.

Bývalý generální ředitel odhalil ve společnosti účetní podvody o objemu 1,7 miliardy USD (34,4 miliardy Kč). Nepodařilo se mu však přesvědčit japonské institucionální akcionáře, včetně hlavních věřitelů, kteří nadále podporují současné vedení firmy obviněné z nedostatečného dohledu nad hospodařením.

„Přestože jsem udělal správnou věc, žádný z velkých japonských institucionálních akcionářů mi neposkytl slovo podpory,“ uvádí Woodford v prohlášení zaslaném médiím.

Olympus odvolal Woodforda z funkce prezidenta a generálního ředitele v polovině října - po šesti měsících ve funkci. Brit Woodford byl prvním cizincem v čele firmy. Pro Olympus pracoval 30 let.

Olympus nyní prochází patrně největším skandálem ve své historii. Vyšetřování potvrdilo, že společnost zhruba dvě desetiletí skrývala ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Podivné okolnosti ve společnosti nyní vyšetřuje japonská policie, prokurátoři a regulační úřady, ale také úřady v USA a Británii. Ve vedení společnosti stojí Šuiči Takajama, který usiluje o kapitálové spojení s konkurenční firmou, která by posílila finance Olympusu.