Výnos první emise státních dluhopisů stoupl o 22 procent

Praha - Výnos první letošní emise státních dluhopisů se vyšplhal o 22 procent v porovnání se srovnatelnou emisí z října loňského roku. Průměrný výnos osmimiliardové emise dluhopisů s dvouletou splatností stoupl na 1,954 procenta, zatímco 26. října loni to bylo 1,599 procenta, jak informují na svých stránkách ČNB a Patria.cz.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera je růst výnosů důsledkem situace na trzích a není to problém České republiky jako takové: „Celkově bych tedy neřekl, že dnešní vyšší výnos by měl být něčím zvláštním či dokonce nebezpečným.“

Poptávka po dluhopisech byla vysoká a ministerstvu financí se podařilo prodat množství na horní hranici stanoveného pásma. „České dluhopisy navíc představují určitou alternativu pro investory, a nenesou tak vysoké riziko jako dluhopisy problémových zemí,“ doplnil Frayer.

Nedařilo se portugalským a německým dluhopisům

Na druhou stranu výnosy z emisí portugalských a německých dluhopisů dnes klesly. Portugalsko prodalo krátkodobé pokladniční poukázky v objemu jedné miliardy eur (asi 25,7 miliardy korun) s průměrným úrokem 4,35 procenta, což je pokles proti úroku 4,87 procenta v prosincové aukci.

Německo pak dnes na trhu umístilo papíry se splatností deset let, za které získalo 4,06 miliardy eur (asi 104,2 miliardy korun). Průměrný výnos klesl na 1,93 procenta, zatímco v minulé srovnatelné aukci loni v listopadu výnos činil 1,98 procenta. Naopak výnosy maďarských státních dluhopisů výrazně rostou. Analytici vidí hlavní příčinu právě v propadu forintu, jehož se zbavují domácí i zahraniční investoři.

Maďarské forinty
Zdroj: BEA KALLOS/ISIFA/EPA

České ministerstvo financí plánuje v lednu na trhu prodat dluhopisy až za 17 miliard korun, a to se splatností v letech 2014 a 2017. V lednu chce také investorům nabídnout pokladniční poukázky za 16 miliard korun. Za celý rok si úřad chce půjčit 243,4 miliardy korun. Z toho 20 až 40 miliard korun si chce ministerstvo půjčit formou státních dluhopisů pro občany. První emise by se měla uskutečnit v červnu a druhá v prosinci.

Výnos jednoletého státního dluhopisu byl v rámci loňské listopadové pilotní emisi dluhopisů pro občany stanoven dvě procenta. U pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kuponový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U obou je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení by mělo činit přes tři procenta.