České firmy dobývají Ameriku

Události: České firmy budou mít v USA zázemí (zdroj: ČT24)

V průměru dvakrát rychleji než do ostatních zemí teď roste český vývoz do Spojených států. Podpořit ho má i nově otevřený akcelerátor, který přímo v New Yorku nabídne vybraným exportérům kanceláře, výrobní prostory i právní služby. Stojí za ním česko-americký výrobce optiky Meopta, který chce projekt postupně rozšiřovat.

Nový projekt MeoHub, který připravila rodina amerických investorů Rausnitzů, která má české kořeny, a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR má pomoci tuzemským firmám uchytit se na americkém trhu. Nedaleko newyorského Manhattanu proto vyrostlo kancelářské a skladové zázemí pro prvních pět vybraných firem. Jde o společnosti Bushman, Beta Control, Holík International, Prowork a ROmiLL.

„Jsou to firmy, které prokázaly, že dokážou uspět u nás nebo v Evropě, a i když je jejich spektrum různé, spojuje je české průmyslové inženýrství, řemeslná zdatnost, odvaha a nápaditost. Jsem si jist, že mají šanci v Americe uspět,“ uvedl předseda představenstva asociace Karel Havlíček.

Firmy v Meohubu
Zdroj: ČT24

Meopta dostane pětinový podíl

MeoHub slavnostně otevřel místopředseda vlády pro vědu výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) při své cestě do New Yorku na summit OSN.

Především si myslím,  že je dobře, že tento pilotní projekt vznikl zespoda, že to je iniciativa podnikatelů.
Pavel Bělobrádek

Meopta získá od firem, kterým poskytne toto zázemí, pětinový podíl v jejich amerických pobočkách. „Je to jednoduše most mezi oběma zeměmi a způsob, jak firmám úspěšným v Česku nabídnout, aby byly úspěšné i v USA,“ dodává generální ředitel Meopta Group Gerald Rausnitz.

Pokud se tato spolupráce osvědčí, chtěla by ji Meopta rozšířit i na další firmy.

Obchod s Amerikou bez bariér

Dalšímu obchodu mezi Spojenými státy a Evropou by měla pomoci plánovaná dohoda nazývaná Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Zrušení tarifů a další byrokracie by totiž mohlo výrazně pomoci i menším českým firmám. Do USA v současné době vyváží 16 procent malých a středních podniků, evropský průměr je přitom 24 procent. Tři čtvrtiny českých podnikatelů navíc o připravované dohodě vůbec neví.

Chce-li někdo Ameriku dobýt, nemůže čekat, až TTIP bude. V té době pochopitelně nastane kobercový nálet všech malých a středních firem z celé Evropy a budou chtít být v Americe aktivní.
Karel Havlíček
předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od loňského roku. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi oběma stranami Atlantiku a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu a miliony pracovních míst (už teď tvoří byznys mezi Evropskou unií a Spojenými státy skoro třetinu světového obchodu).

Proti dohodě mají však námitky některé země osmadvacítky a řada aktivistů i lobbistických skupin. Kritici tvrdí, že Evropa bude v zájmu smluv muset ustoupit ze svých standardů chránících spotřebitele, životní prostředí nebo sociální výdobytky.