Potravinové lístky pro chudé dostane až desetina Rusů

Život v Rusku je čím dál dražší. Stojí za tím nejen sankce Západu, ale i ruské embargo na některé zahraniční potraviny a také strmý pád rublu z konce minulého roku. Ruská vláda tak pracuje na přípravě potravinových lístků pro chudé, na které bude mít nárok zřejmě každý desátý Rus, informovala agentura Interfax s odvoláním na ministerské zdroje.

Lístky navrhlo Medvěděvovu kabinetu v polovině září ministerstvo obchodu. Ruská vláda o jejich zavedení v minulosti už několikrát uvažovala, nikdy se ale zatím k podobnému kroku neodhodlala. Projekt by měl stát ruskou státní pokladnu každoročně 240 miliard rublů (necelých 90 miliard korun).

V Rusku podle oficiálních statistik žije pod hranicí bídy šestnáct procent obyvatel země.

Ruský vnitřní trh od loňska postihla nebývalá drahota, která vyhnala ceny některých potravin až o desítky procent. Krizi vyvolal nejen pád rublu, ale i prudký pokles cen ropy a zemního plynu, jejichž vývoz je klíčovou položkou v příjmech do ruské státní pokladny. Situaci dál vyostřily potravinové sankce.

Náměstek ruského ministra obchodu Viktor Jevtuchov prohlásil, že vláda nyní analyzuje zahraniční praxi. Potřební občané si budou moci na lístky koupit jen určité druhy zboží, ve druhé etapě prý bude následovat zřizování jídelen pro chudé. Na potravinové lístky bude možné koupit jen ruské, nikoli zahraniční potraviny, upřesnil Jevtuchov.

Slovensko zkoušelo mouky a těstoviny zdarma

S vysokým růstem cen potravin se před několika lety potýkalo také Slovensko. V lednu 2011 Slováci zaplatili za jídlo v meziročním srovnání o 5,8 procent více, což podle vlády způsobil hlavně vývoj na světových trzích. Kabinet premiérky Ivety Radičové se tak rozhodl, že sociálně slabým rozdá stát mouku a těstoviny.