Německá nezaměstnanost je nejnižší za posledních 20 let

Berlín – Počet nezaměstnaných v Německu zaznamenal druhý měsíc nečekaně rychlého poklesu. Sezonně upravená míra nezaměstnanosti se tím snížila na 6,8 procenta, což je nové minimum od sjednocení země v roce 1990, jak dnes oznámil spolkový úřad práce.

„Úspěšný příběh německého trhu práce navzdory dluhové krizi v eurozóně pokračuje,“ komentoval Andreas Rees z banky UniCredit. „Firmy mají nadité seznamy zakázek, i když jejich příliv v poslední době polevil. Je to dobrá zpráva pro soukromou spotřebu,“ dodal. Navzdory pesimistickému očekávání analytiků totiž klesl počet registrovaných nezaměstnaných proti předešlému měsíci o 22 000 na 2,888 milionu. V listopadu se snížil o 23 000.

Počet nezaměstnaných je nejmenší za 20 let

Za celý loňský rok počet nezaměstnaných žadatelů o práci klesl o 238 000 a v průměru celého roku činil 2,976 milionu, nejméně za 20 let. Upravená míra nezaměstnanosti byla na konci roku 2010 na 7,4 procenta a za celý rok 2011 její průměr klesl na 7,1 procenta ze 7,7 procenta v roce 2010. 

Německá a španělská nezaměstnanost (zdroj: ČT24)

Síla ekonomiky spočívá podle expertů ve správné kombinaci rozpočtových opatření a výkonného průmyslu. V uplynulém roce navíc pracovnímu nasazení pomohlo i neobvykle teplé počasí. „Ne vždy jde o místa, o která lidi stojí, protože nezajišťují minimální životní standard, ale zároveň aspoň dokáží motivovat a zbavit nezaměstnanosti,“ říká předseda Spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

Pomohla podpora zkrácených úvazků

Zatímco v řadě zemí eurozóny dosahuje kvůli krizi a úsporným opatřením nezaměstnanost alarmující úrovně, v Německu zůstala během recese stabilní a poté klesala. Přispěla k tomu vládní opatření na podporu zkrácených pracovních úvazků, díky nimž mohly firmy zachovat pracovní síly. 

Německá ekonomika rostla loni o zhruba tři procenta po zvýšení o 3,6 procenta v roce 2010. V letošním roce se kvůli dopadu dluhové krize v eurozóně a útlumu globální ekonomiky čeká růst maximálně o jedno procento. Klesající nezaměstnanost však podporuje soukromou spotřebu Němců, která by se po ochabnutí exportu měla stát hlavním tahounem největší ekonomiky Evropy.  

Kolegové
Zdroj: Garry Moore/Isifa/Rex Features

Oslabování ekonomiky však bude letos doléhat i na zaměstnanost. Podle Jörga Zeunera z VP Bank se dá očekávat, že „situace na trhu práce se v příštích měsících poněkud zhorší, alespoň dočasně“. Podle pondělních údajů spolkového statistického úřadu se počet zaměstnaných v Německu loni zvýšil o 1,3 procenta na 41,04 milionu a poprvé překonal hranici 41 milionů. V roce 2010 stoupl počet zaměstnaných o 0,5 procenta.

Opačná situace je ve Španělsku

Naopak krizi zaměstnanosti čelí už dlouhodobě Španělé. Bez práce je každý pátý z nich. „Jsem nezaměstnaná už čtyři roky a za celou dobu jsem o práci ani nezavadila,“ říká jedna z nezaměstnaných. „Vyučil jsem se na mistra, ale klidně bych dělal i dělníka,“ dodává další Španěl.

Španělé kazí pracovní statistiky eurozóně. Každý třetí nezaměstnaný v evropské sedmnáctce je právě Španěl. Boj s nezaměstnaností a stavem veřejných financí si proto vzala jako prioritu i nová konzervativní vláda, která se moci ujala těsně před Vánocemi.