Rok 2011 na burzách: Praha propadla o čtvrtinu, Atény o polovinu

Praha – Vystřízlivění po oslavách příchodu nového roku přinesla data z většiny světových obchodních parketů. Burzy napříč všemi kontinenty vykázaly v roce 2011 v některých případech až rekordně špatné výsledky. Hluboko v červených číslech skončila i pražská burza. Obchodníci se nyní bojí, co bude dál. A trend opravdu pokračuje, trhy začaly propadem i v první obchodní den roku 2012.

Na obchodní rok 2011 nejlíp zapomenout, říkají investoři. Naprostá většina burz skončila v minusu. Pražský index PX uzavřel na hodnotě 911,1 bodu, a meziročně tak klesl o více než 25 procent. Jen o něco méně ztratil trh ve Varšavě – jeho hlavní index skončil propadem téměř o 23 procent.

Japonský Nikkei zaznamenal největší propad od roku 1982. Během roku 2011 přišel o téměř 19 procent své hodnoty. Pětinu své hodnoty odepsal i hongkongský index Hang Seng nebo šanghajský SE Composite. Takřka střemhlavý pád pak zažily řecké trhy. Aténský index propadl v roce 2011 o více než polovinu. Našly se ale i trhy, které skončily v plusu. Index Dow Jones si připsal více než pět procent, a předčil tak většinu ostatních světových burz. Podle analytiků mu k ziskům pomohly lepší vyhlídky americké ekonomiky ke konci roku.

Na lepší zítřky zatím nesvítá

Odborníci se obávají, že pro investory bude pěkně těžký i rok 2012. Většina trhů je ještě zavřená, první obchodní den mají za sebou jen Tchaj-wan a Jižní Korea. Znovu se propadly hlouběji do červených čísel. „Myslím, že tchaj-wanský a ani asijské trhy nebudou schopny růst, a to nejen kvůli evropskému dluhovému problému, ale i slabému růstu čínské ekonomiky. Právě čínské trhy rostly v posledním čtvrtletí roku 2011 neočekávaně pomalu. To bude mít zcela jistě dopad na další vývoj všech trhů v Asii v prvním čtvrtletí roku 2012,“ obává se analytik Cathay Securities Corporation Boryi Chin.

Západoevropské akcie zahájily nový rok po loňském propadu nepatrným růstem. Obchodování je kvůli svátkům slabé a investoři se omezují na nákupy bezpečných defenzivních titulů, zejména akcií elektrárenských společností.

„Myslím, že vývoj bude dál nejistý. Dobrá zpráva ale je, že vidíme pozitivní vývoj americké ekonomiky. V roce 2012 předpovídáme růst 2,5 procenta,“ potvrdil viceprezident PNC Financial Services Group Jim Dunigan.

I přes krizi se dá vydělat, je to ale těžší

Světovou ekonomickou krizi řeší investoři stále nejradši orientací na jistotu zlata, amerického dolaru nebo německých dluhopisů. Třeba na německých dluhopisech ovšem vydělají sotva na pokrytí inflace. Růstový potenciál se přitom ale podle odborníků dá hledat i jinde. „Růstové možnosti se skrývají především v emerging markets. Je to nejen Čína, je to i Indie, popřípadě Brazílie, Rusko, a další větší ekonomiky typu Turecka,“ upozornil analytik ČSOB Jan Čermák.

Akcie jsou levné, že by investiční příležitost?

„Pokud se dnes někdo podívá na potenciální výkonnost nějaké třídy aktiv na tento rok, tak nic jiného než akcie to být nemůže, protože jsou skutečně velmi levné, je to způsobené dluhovou krizí,“ míní David Nový, makléř J&T banky.

Opatrnější analytici pak radí vložit peníze do sektorů farmacie nebo spotřebního zboží – ty totiž nepodléhají ekonomickému vývoji.