Kuba už nebude pro americký obchod zemí zapovězenou

Spojené státy americké dál zmírňují obchodní restrikce ve vztazích s Kubou. Nové předpisy zmírňují některá omezení pro americké společnosti, které by chtěly na ostrově podnikat . Je to další krok, který v rámci sbližování obou zemí oslabuje letité americké obchodní embargo vůči Havaně.

Poprvé po více než 50 letech si budou smět americké firmy zřídit zastoupení na Kubě. Podle nově představených předpisů budou moci firmy z USA otevřít kanceláře, obchody a sklady. Nebude se bránit vzniku dceřinných společností ani společných podniků. Zpřístupní se také telekomunikační a internetové služby mezi oběma zeměmi, zvýší se limit pro převod peněz a ověřené osoby si mohou na Kubě otevřít bankovní účty.

Nové předpisy také zlepšují možnosti vzdělávání, protože umožňují zřízení internetových kurzů. Rozšiřují potenciál humanitárního úsilí díky umožnění pomoci při katastrofách.

I přes další uvolnění ale přetrvávají překážky znemožňující dovolenou na Kubě. Podle nynějších pravidel si mohou Američané vybrat jeden z dvanácti důvodů pro cestu na Kubu, aniž by museli žádat o svolení amerických úřadů. Důvody mohou být například rodinné, vzdělávací nebo náboženské. Nicméně nově mohou spolu s osobu, která takto jede na Kubu, cestovat i členové rodiny.

Vlajka u amerického velvyslanectví v Havaně
Zdroj: ČTK/AP

Kuba má nově poprvé od roku 1961 v USA velvyslance, stal se jím José Cabaňas, který dosud vedl kubánskou zájmovou sekci. Cabaňas ve čtvrtek předal prezidentu Baracku Obamovi pověřovací listiny. USA prozatím svého velvyslance nejmenovaly. Po oficiálním uzavření ambasád Washington s Havanou udržovaly oba státy diplomatické kontakty v rámci zájmových sekcí. Ty byly pod ochranou Švýcarska a nepožívaly stejného statusu jako velvyslanectví.

Napjaté vztahy polevují od loňského roku

Havana a Washington oficiálně oznámily novou kapitolu ve vztazích loni v prosinci. V lednu USA zrušily některá hospodářská omezení, zatímco Havana propustila 53 disidentů. Uvolnilo se například cestování a peněžní transfery.

V dubnu se v Panamě poprvé po 59 letech sešli nejvyšší představitelé USA a Kuby Barack Obama a Raúl Castro. V květnu vyškrtly USA Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus, na němž byla Kuba déle než tři dekády. V srpnu poprvé po víc než půlstoletí zavlála nad americkým velvyslanectvím v Havaně státní vlajka USA. O posilování vzájemných vztahů jedná s komunistickým režimem i Evropská unie.

Americké a kubánské úřady mají podle agentury AP jednat také o tom, že by do konce roku obnovily poštovní služby mezi oběma zeměmi. Nyní musejí zásilky nejprve zamířit do jiné země jako Mexika nebo Kanady. Ke konci se pak mají blížit jednání o obnovení přímých komerčních letů, první letadla by však zřejmě vzlétla nejdříve v příštím roce.