Více peněz pro úředníky obce a kraje nemají. Babiš jim však přidat nechce

Dohoda vlády s odboráři o tříprocentním navýšení platů zaměstnanců veřejné sféry tíží města a kraje. Stěžují si, že ve svých rozpočtech nemají dostatečné prostředky a žádají proto ministra financí Andreje Babiše (ANO) o přidání. Ten to však odmítá, prý již rozdal příliš jednotlivým resortům.

Úřednici z Brandýsa nad Labem Jitku Jindrovou by 600 korun navíc před Vánoci potěšilo. Přidáno sice dostala už vloni, předtím ale měla tři roky plat zmražený. „Každá koruna dobrá, takže i těch šest set korun se dá dobře využít,“ konstatuje.

Jako vedoucí finančního odboru ale ví, že na výdaj 300 tisíc pro více než 200 zaměstnanců není město připraveno. Platy úředníkům zvednou z rezervy, ovšem zřejmě na úkor vánočních odměn. „Ta rezerva byla míněna nikoliv na tříprocentní navýšení, ale na odměny koncem roku. Takže budeme muset propočítat, zda i s navýšením nějaké odměny budou. Spíš ne,“ vysvětluje.

Pro příští rok už s navýšením platů v Brandýse počítali, bude je stát zhruba dva miliony korun. Ty ale mohou chybět jinde, například na investicích. Ohrožen je plán na výstavbu nové kanalizace a výměnu dlažby.

Události ČT: Na vyšší platy úředníků mnohé obce nemají (zdroj: ČT24)

Babiš: Jsme nadoraz

Jsou ale i obce, kde nemají na zvýšení platů už letos. Celkem v obecních rozpočtech chybí asi 200 milionů korun, dalších 90 milionů v krajích. „My nemáme nic proti tomu zvýšit platy zaměstnancům, kteří pracují výborně. Ale není možné, aby nám to někdo shora nařídil a řekl: Kde si na to najdete, je vaše záležitost,“ nesouhlasí s přidáním úředníkům předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Ministr financí ale samosprávám navzdory jejich žádostem vzkázal, že pro ně žádné peníze nemá. „My už jsme skutečně nadoraz. Udělali jsme maximum, abychom vyhověli resortům,“ vysvětlil Andrej Babiš.

Platy ve veřejné sféře jsou už teď v průměru zhruba o 150 korun vyšší než u soukromníků a rychleji také rostou. To se nelíbí opozici. „Nesignalizuje to nic dobrého. Znamená to, že vláda se opravdu vydala cestou rozdávání,“ kritizuje místopředseda ODS a starosta Líbeznice Martin Kupka. Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) se však spíše jedná o signál pro šéfy firem, aby se růstem platů ve státní správě inspirovali.