Vyšší DPH nevyváží daňové odečty ani zrušení povodňové stokoruny

Praha - Většině Čechů se příští rok zvednou daně, a to i přesto, že jim mírně klesnou přímé odvody a zvýší se i slevy, které si rodiny odečítají na děti. Za vyššími odvody stojí růst nižší sazby DPH z 10 na 14 procent. Více peněz také vydají třeba za tabák a cigarety z důvodu nárůstu spotřební daně.

Povodňová stovka, o kterou vláda zvýšila daně po loňských záplavách na Liberecku, od ledna skončí. Lidé si tak budou moci po roce zase odečíst z daní místo dnešních 1 970 korun o stokorunu více. Základní měsíční sleva se vrátí na obvyklých 2 070 korun. „Povodňová stokoruna přestává být placena, čímž samozřejmě vypadává významný zdroj na řešení povodní,“ dodává ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). 

Stát sice vrátí lidem do kapsy sto korun, které si od nich letos každý měsíc půjčoval, z druhé kapsy jim ale obratem vezme 120 korun. Právě o tuto částku totiž průměrně vzrostou daně kvůli zvýšení DPH. 

Průměrná rodina se dvěma dětmi zaplatí na vyšší DPH dokonce o 363 korun měsíčně více. Částečně jí to sice vynahradí zvýšení slevy na dani o 150 korun na každé dítě, díky které rodina se dvěma dětmi ušetří tři stovky. I tak ale zůstane kvůli zvýšení DPH průměrně 63 korun v minusu. „Na změně DPH jako takové samozřejmě nevydělá nikdo, nicméně jsou tu sociální skupiny, které si pohorší více a které si pohorší méně,“ míní hlavní ekonom Patria Finance David Marek. 

Daňové změny
Zdroj: ČT24

Už od 1. ledna současně vzroste DPH z 10 na 14 procent. Vyšší daně zaplatí kuřáci i za cigarety, konkrétně o dvě koruny za každou krabičku. Vyšší daňové slevy pak už jen dopady zvýšení DPH a spotřebních daní částečně zmírní. 

Polepší si jen bohatí Češi

Jedinou skupinou, která příští rok celkově zaplatí státu méně, jsou lidé s příjmem nad 100 tisíc měsíčně, kterým klesnou stropy odvodů sociálního pojištění ze šestinásobku na čtyřnásobek průměrné mzdy. Například člověk s příjmem 140 tisíc měsíčně bude mít na výplatní pásce oproti letošku o 2 600 korun více. „Vláda pokračuje v trendu nespravedlivé daňové politiky. To znamená, že všechno platí střední vrstvy, vezou se vysokopříjmové skupiny a vezou se také firmy,“ doplňuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Zvyšování DPH bude pokračovat, a to možná už během příštího roku. „Umíme si představit sjednocení sazby DPH na 19 procentech a v případě špatného hospodářského vývoje i na 20 procentech,“ uvádí předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

Rychlému sjednocení DPH ale zatím brání výhrady Věcí veřejných. „Zvyšování DPH je pro nás posledním z nástrojů, o kterém bychom byli ochotni debatovat,“ dodává předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta. K dalšímu zvýšení nižší sazby DPH ale nejpozději v roce 2013 určitě dojde. Koalice už totiž ve sněmovně prosadila sjednocení DPH na 17,5 procenta.