Herní průmysl netrpělivě očekává datadisk Starcraftu II i Diablo III

Praha - Herní průmysl očekává v příštím roce posílení svého byznysu. Počítačoví hráči vyhlíží hlavně další díly nejdražších titulů - tedy her, jejichž vývoj stojí podobně jako natáčení celovečerních hollywoodských filmů. Jednou z nich je třeba přídavek ke Starcraftu II od kalifornské firmy Blizzard.

Už minulý díl Starcraftu, příběh pomsty zasazený do boje mezi lidmi a dvěma mimozemskými rasami, přilákal stovky tisíc hráčů po celém světě. Oba díly patří mezi nejhranější tituly na onlinových kláních a nejpopulárnější jsou v Jižní Koreji. „Korejci po Starcraftu úplně šílí. Jsou tam dva nebo tři televizní kanály, které vysílají nonstop zápasy ve Starcraftu,“ říká šéfredaktor magazínu Computer and Video Games John Houlihan. 

Hráči Starcraftu si můžou vydělat i sto tisíc dolarů za vyhraný turnaj. Koreu ale začínají dohánět i Spojené státy. S letošním založením nové ligy výše tamních výher dohnaly korejskou úroveň. 

Mezi nejočekávanější hry roku patří také další hra od Blizzardu s názvem Diablo III. Nejnovější díl populární fantasy série má na trh po několikaletém čekání přijít do tří měsíců. „Je vidět, že zavedené značky začínají ovládat herní trh. A není divu, že se k nim vydavatelé upínají, v první řadě jde o byznys. Vědí, že vydat nový díl znamená jistou základnu fanoušků,“ dodává Houlihan. 

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Výběr z nejočekávanějších her roku 2012 

Starcraft II: Heart of the Swarm

Diablo III

Grand Theft Auto V

Far Cry 3

Bioshock:  Infinite III

Mass Effect 3

Halo 4 

Zdroj: Gamespot.com 

Úspěch zavedených her potvrzuje i vydání pátého dílu série Elder Scrolls Skyrim, který se i díky mnoha 100procentním hodnocením stal nejlepší hrou letošního roku a nejprodávanějším titulem na internetu v historii. Onlinové hře Stará Republika založené na značce Hvězdných válek se zase za deset dní v prodeji podařilo získat milion hráčů.