Jak si povedou facebookovské akcie? Očekávání se různí

New York – V roce 2012 by měla na světové burzy vstoupit řada velkých internetových firem v čele s Facebookem. Objem primárních úpisů, takzvaných IPO, by měl být největší od roku 1999. Končící rok 2011 přitom internetovým nováčkům na burze moc nepřál.

Objem primárních úpisů se letos celosvětově meziročně propadl o šest procent. Z internetových firem zklamaly například výrobce online her společnost Zynga nebo internetové rádio Pandora. Jeho akcie od úpisu propadly o třetinu. Najdou se ale i výjimky.

Dixon Doll, zakladatel investiční společnosti DCM:

„Nejlépe se zatím daří akciím profesní sítě Linkedln, která je oproti úpisu stále asi o 40 procent v plusu. Letošní trh s IPO trpěl hlavně kvůli ekonomickému vývoji a pomůže mu až návrat důvěry v další růst.“

Z největších vyspělých zemí by na tom podle odhadů měly být nejlépe Spojené státy. To by mohlo k vydání akcií motivovat nejsledovanější firmu současnosti – Facebook. Investoři by mohli tuto sociální síť ocenit až na 100 miliard dolarů. Jak úpis dopadne, se ale odborníci nemohou shodnout.

Zynga
Zdroj: ČT24

„Facebook mě zajímá mnohem méně než třeba před rokem – stačí se podívat na Zyngu a chápete proč,“ podotkl ředitel IPO Desktop Francis Gaskins. Doll je ale opačného názoru. „Podle mě si akcie Facebooku povedou výborně. Byl by naprostý šok, kdyby jeho úpis nebyl úspěšný,“ konstatoval.

Díky Facebooku, ale i řadě dalších firem by mohly internetové společnosti na burze vydělat až 11 miliard dolarů, tedy nejvíce od roku 1999. Tehdy, rok před splasknutím internetové bubliny, společnosti na IPO vydělaly 18,5 miliardy.