Z open space kanceláří se stal hit, někteří je ale nezvládají

Praha - Zvonění telefonů, hlasití kolegové, ale i klapání do klávesnice. Tak s takovými podněty je potřeba se smířit, pokud pracujete v open space kancelářích, které se v posledních letech staly doslova hitem. Některým vyhovují kvůli snadnější komunikaci, jiní je přirovnávají k peklu. Přesto se práce v otevřených kancelářích stala téměř normou pro některé obory – banky, reklamní agentury, počítačové firmy nebo redakce si bez otevřených kanceláří své působení nedokážou představit. Jejich pracovníci ale mnohdy trpí novým syndromem – „nemocí open space kanceláří“.

Mezi nejčastější syndromy této nemoci patří vysoký krevní tlak, zažívací potíže nebo například kašel. Kromě zdravotních komplikací nový syndrom, který ještě nenajdete v medicínských učebnicích, přináší i mnohé psychické potíže, které komplikují soustředěnost a výkonnost zaměstnance. „Zaměstnanci s nadsázkou potřebují ticho a kyslík, aby mohli spokojeně pracovat a byli produktivní. Bohužel trend zařizování open space za každou cenu je stále na vzestupu, a to kvůli snižování nákladů na kancelářské prostory,“ říká personální manažerka společnosti LMC Dagmar Šimonová.

Někdo ve stísněném prostoru trpí, jiný zase lépe pracuje

Naopak podle některých odborníků stísněný prostor krátkodobě zvyšuje produktivitu pracovníka. „Takových jedinců ale je jen velmi málo,“ komentuje psychiatr Oldřich Vinař syndrom open space kanceláří, se kterým do jeho ordinace chodí desítky pacientů. Podle jeho zkušeností je nejčastějším konfliktem v kolektivu teplota společných prostor. „Ženy a muži mají jiný termoregulační systém, a tak každý potřebuje jinou teplotu prostředí, ve kterém pracuje. A právě rozdílné teploty jsou častým předmětem hádek a konfliktů.“ Podle architekta Borise Vološina jsou open space kanceláře hitem budoucnosti, musí se stále myslet na materiály, které jsou vhodné do otevřených kanceláří. „Důraz musí být na akusticky pohltivé materiály, to znamená různé desky mezi pracovními místy.“

Kancelář
Zdroj: ČT24

Otevřené kanceláře mají ale i své výhody – kromě snadné kontroly od vedení a kolegů samotných hraje důležitou roli i finanční stránka. Open space kanceláře jsou bezkonkurenčně nejlevnější – více by zaměstnavatelé ušetřili už jen na tzv. homeoffice.

Poprvé se open space kanceláře objevily v padesátých letech ve Spojených státech amerických a otevřené kanceláře patřily hlavně méně kvalifikovanému personálu.

Open space kanceláře v pořadu Milénium (zdroj: ČT24)