Britové se chtějí o Vánocích líbit, kadeřníci mají žně

Londýn - Britové letos za Vánoce utratí zhruba 21 miliard liber, alespoň na tolik výdaje odhadli samotní lidé. Ve skutečnosti to ale může být mnohem víc. Podle společnosti American Express totiž během svátků utratí dalších 10 miliard třeba v restauracích nebo za letenky.

Lara Knightová dala v přepočtu 2 300 korun jenom za svůj účes. Podobně jako celá řada Britů se chce o Vánocích líbit. „Spoustu lidí vidíte po dlouhé době. Já své přátele neviděla třeba půl roku, takže našemu setkání samozřejmě něco obětuji,“ řekla zákaznice. „Mám štěstí, že mou prací je, aby lidé lépe vypadali a také se tak cítili. Zatímco se ekonomice nedaří, my máme práce pořád víc,“ podotkl majitel jednoho z kadeřnických salonů.

Podle společnosti American Express vynaloží Britové každoročně 10 miliard liber, které se nikdy neobjeví přímo pod stromečkem. Nejvíc propijí s přáteli, utrácejí ale i za pořádání oslav a také hodně cestují.

Podobné zkušenosti jako v Británii mají i čeští restauratéři. Různé firemní večírky a osobní setkání zaplní hospodské stoly. Čím víc lidé utrácejí na konci roku, o to méně si pak dopřávají na počátku toho dalšího - a zvlášť v současné situaci. „Hlavní období šetření bude až příští rok, kdy se očekává zvýšení nákladů pro domácnosti poměrně podstatné,“ řekl prezident AHRČR Václav Stárek.

Citelně se v Česku projeví třeba zvýšení DPH. To už mají Britové za sebou, bojí se ale rostoucí nezaměstnanosti. I to může být jeden z důvodů, proč letos nekupovali tolik dárků na úvěr, ale raději z úspor. Ty se tak podle odhadů ztenčily o 6 miliard liber.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)