Spolupráce Kleslové s ČEZ skončí s příštím rokem

Smlouva, kterou má starostka Prahy 10 Radmila Kleslová s firmou ČEZ, skončí na konci roku. Firma ji nevypoví, ale už spolupráci neobnoví. Potvrdil to předseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes. Kvůli stotisícové měsíční odměně se na Kleslovou snesla kritika. I její stranický šéf Andrej Babiš nakonec doporučil, že by měla smlouva skončit s tím, že je to střet zájmů.

Dozorčí rada ČEZu se zabývala odměnami za poradenské služby pro Radmilu Kleslovou na svém jednání. Kleslová podle serveru Aktuálně.cz nakonec sama navrhla ukončení spolupráce. Dosavadní smlouvu nechají ale doběhnout, v příštím roce ji nebudou obnovovat.

Předseda dozorčí rady Václav Pačes zdůraznil, že rozhodnutí Kleslové odstoupit od dosavadních poradenských služeb není pod tlakem médií, ale že „rozhodnutí bylo učiněno dříve a na její popud,“ řekl. 

Dozorčí rada společnosti si pak vyžádala všechny dokumenty, které ukážou, za co přesně ČEZ Kleslové platil. Pačes proto zatím neupřesnil výši odměny vyplývající ze smlouvy, která poutala pozornost. „To zjistíme z materiálů od představenstva. Není to tak, že by automaticky dostávala 100 tisíc po celou dobu, částky byly různé. Ale kolik to bylo, se teprve dozvíme,“ řekl Pačes. Mezi poslední témata, jimž se Kleslová věnovala, podle něj patřila například konzultace v souvislosti s přijetím nového energetického zákona.

Jsem advokát s dvacetiletou praxí, od roku 2000 spolupracuji se společností ČEZ, spolupracovala jsem se čtyřmi generálními řediteli, myslím si, že něco umím a je to moje oblast. Nevidím v tom žádný střet zájmů.
Radmila Kleslová
starostka Prahy 10 a místopředsedkyně hnutí ANO

Babiš obrací: Smlouva by měla skončit

Přestože ještě ve středu tvrdil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, že nevidí důvod řešit, že má jeho místopředsedkyně a starostka Prahy 10 Radmila Kleslová smlouvu s firmou ČEZ, i on obrátil. Pro Českou televizi řekl, že by smlouva měla skončit hned. Podle něj nemůže být Kleslová zároveň poradkyní pro ČEZ a političkou, protože se jedná o střet zájmů.

V dozorčí radě jsou zastoupeny všechny tři koaliční strany, ČEZ je na burze a ze své funkce do toho nemůžu zasahovat, ale jasně jsem řekl, že smlouva s Radmilou Kleslovou by měla být ukončena okamžitě.
Andrej Babiš
premiér, předseda hnutí ANO

Podle ministra financí měl bývalý náměstek a člen dozorčí rady Lukáš Wagenknecht na setkání rady její ukončení prosadit. Na smlouvu upozornil server Neovlivni.cz. Jeho redaktoři se o ní dozvěděli z e-mailové korespondence Wagenknechta s jeho kolegy v dozorčí radě ČEZ. Podle Babišovy místopředsedkyně zneužívá Wagenknecht svou pozici v dozorčí radě k politickému boji. „Je to flagrantní porušení povinnosti člena dozorčí rady ČEZu,“ dodala. Sama firma odmítala detailní informace o spolupráci s Kleslovou zveřejnit.