Česká podpora biopaliv prošla Bruselem

Evropská komise (EK) odklepla české vládě plán na další podporu biopaliv první generace, píšou Hospodářské noviny (HN). Návrh zákona už měli poslanci k prvnímu čtení od dubna několikrát na stole, do dalšího kola se ale zatím nedostal. V ostrých debatách o zákonu opoziční poslanci tvrdili, že návrh podpoří podnikání ministra financí a předsedy vládního hnutí ANO Andreje Babiše.

„Notifikace byla schválena,“ řekl deníku předkladatel zákona, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jeho úřad už má podle HN informace, že komise dala sice k zákonu několik připomínek, všechny jsou ale víceméně technického rázu. Změny oproti původnímu plánu vlády tak budou minimální. Nové daňové úlevy mají do roku 2020 vyjít až na devět miliard korun.

Vládní koalice počítá s tím, že připomínky Bruselu rychle zpracuje a zákon znovu předloží v prvním čtení na zářijové sněmovní schůzi, píše deník. Opozice kritizuje mimo jiné to, že ministerstvo zemědělství navrhlo nadále podporovat jen biopaliva první generace z řepky olejky, zatímco ostatní evropské státy zkouší i výrobu efektivnějších biopaliv druhé a třetí generace.

Opozice: Z podpory bude těžit hlavně Agrofert

Podle kritiků návrhu zejména z řad opozice podpora biopaliv poslouží hlavně Babišem vlastněné skupině Agrofert, která je dominantním domácím producentem biopaliv. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že Agrofert získá díky daňové podpoře biopaliv první generace pět miliard korun.

Jurečka naproti tomu varoval, že bez schválení zákona o podpoře biopaliv Česko patrně nenaplní unijní požadavky na jejich podíl v pohonných hmotách a budou mu za to hrozit sankce od EU.

Vládní poslanci již dříve nepodpořili návrh zákonodárce Karla Raise (ANO), kterým se měla celá daňová podpora biopaliv od 1. července zrušit. Její výše se tak k poslednímu červnu nezměnila. Dosud projednávaný návrh předpokládal menší podporu než dříve. Z některých biopaliv první generace, která byla doteď osvobozena od daní úplně, by se nově snížená daň platit měla.

Stát loni podpořil biopaliva rekordní částkou. Proti plánované sumě 1,643 miliardy korun poskytl finanční podporu formou daňového zvýhodnění ve výši 2,212 miliardy Kč.