Japonská policie prohledala sídlo společnosti Olympus

Tokio – Japonští vyšetřovatelé dnes provedli razii v tokijské centrále firmy Olympus a v domech jejích bývalých ředitelů. Firmou otřásá skandál s dlouholetými machinacemi s účetnictvím a zatajováním ztrát z investic. Společnost už dříve přiznala, že více než dvacet let používala akvizice různých firem k maskování svých ztrátových investic do cenných papírů. Kvůli aféře už odstoupilo její nejvyšší vedení.

Policie, tokijská prokuratura a komise dohlížející na burzu a cenné papíry se snaží rozkrýt, kam zmizely miliardy dolarů, které přes 20 let odcházely na pochybné akvizice. Dnešní akci, jejíž záběry odvysílala japonská televize, potvrdili už sami vyšetřovatelé i Olympus.

„Budeme pokračovat v plné spolupráci s vyšetřovateli, abychom vynesli fakta na světlo,“ uvedla společnost v oficiálním prohlášení. „Rádi bychom se znovu hluboce omluvili za problémy, které jsme způsobili našim akcionářům, investorům i spolupracovníkům,“ dodala.

Jako první na nesrovnalosti v hospodaření firmy upozornil bývalý prezident Michael Woodford. Firma ho kvůli tomu vzápětí odvolala. „Myslím, že se teď může napravit poškození, které firma utrpěla. A pokud k revizi dojde správně a vedení firmy a tokijská metropolitní policie ukážou světu, že problém řeší, tak by z toho paradoxně mohla firma vyjít dobře. Opravdu dobře,“ míní Woodford.

Jenže hospodářské výsledky firmy tomu zdaleka nenasvědčují. Za první pololetí prodělala přes 414 milionů dolarů. Olympusu navíc hrozí, že mu do roku 2015 dojde hotovost i veškeré rezervy. Jedinou záchranou jsou dlouhodobé úvěry. Největší věřitel společnosti Sumitomo Mitsui Banking podle Nikkei další podporu zatím slíbil.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)