Plus 19 miliard korun. Rozpočtový přebytek potvrzuje oživení ekonomiky

Ke konci srpna skončil státní rozpočet s přebytkem 19 miliard korun. To je nejlepší výsledek hospodaření od roku 2007. Přesně před rokem byl ve schodku skoro 15 miliard. Na nárůstu příjmů se podílely hlavně peníze z Evropské unie. Víc vybral stát i na daních od firem - meziročně o téměř 17 procent. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci srpna stouply meziročně o 77 miliard na 816 miliard korun. Na tom se podílely zejména příjmy z eurofondů, které stouply meziročně o téměř 53 miliard korun. Lepší čerpání evropských dotací stojí i za výborným výsledkem za červenec, kdy přebytek činil 25,7 miliardy a byl podle ministerstva financí nejlepší od vzniku České republiky.

Bez tohoto vlivu je ale podle bývalého ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska hospodaření státu horší. „Schodek by dosáhl 34 miliard korun, což by bylo meziroční zhoršení o 19 miliard korun. Takže se opravdu není čím chlubit, hospodaření státu se zhoršuje,“ uvedl. Vzhledem k údajům z ekonomiky se podle něj zhoršuje i efektivita výběru daní.

Stále platí to, co platilo v předchozích měsících, za příznivým výsledky stojí především větší příliv peněz z evropských fondů. Je to meziročně o 53 miliard korun více a to se musí projevit na celém výsledku.
Petr Dufek
ekonom ČSOB

Kromě toho začínají růst i výběry z daní, upozornil ekonom ČSOB Petr Dufek. A to je podle něho velmi dobrá zpráva. „Vzhledem k tomu, že ekonomika roste tempem kolem čtyř procent, tak se více vybírá na daních z příjmu právnických osob i na sociálním pojištění. Dohromady to znamená nárůst o 22 miliard korun. Je to známka dobré kondice české ekonomiky,“ dodává Dufek.

Optimistické výhledy na konečný schodek

„Projevy růstu ekonomiky dosud nebyly v číslech tak markantní jako na konci srpna. Výsledky hospodaření státu za osm měsíců dávají příslib toho, že celoroční schodek rozpočtu skončí o 20 miliard až 30 miliard korun pod původně rozpočtovaným limitem 100 miliard korun,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Rovněž analytik Komerční banky Marek Dřímal očekává, že za celý letošní rok rozpočet skončí ve schodku 70 miliard korun.  Ekonom ČSOB Petr Dufek pak předpokládá, že letos by vzhledem k dobrému výkonu ekonomiky neměl být problém dosáhnout deficitu i pod padesát miliard korun. „Jde o to, zda se podaří vládě údržet na uzdě výdaje až do konce roku,“ říká Dufek.

Podle ministerstva financí (MF) výsledky rozpočtu potvrzují oživení české ekonomiky. Příjmy rozpočtu z daně z příjmu právnických osob totiž ke konci srpna podle úřadu stouply meziročně o 17 procent na 59,4 miliardy korun, a jsou tak za osm měsíců roku nejvyšší od vypuknutí finanční krize v roce 2008.

Je těžké říct, jak to bude do konce roku, protože nevíme přesně, jak budou jednotlivé resorty čerpat nároky z minulosti, které nespotřebovaly, a jak rychle nám byrokracie a zákony dovolí investovat a utratit peníze v rámci investičních plánů.
Andrej Babiš
ministr financí

Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply pak meziročně o 12,6 miliardy na 378,4 miliardy korun. Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) bylo nicméně ke konci srpna o 0,4 miliardy nižší a činilo 151,5 miliardy korun. Podle MF byl pokles nadále způsoben uměle navýšenou srovnávací základnou roku 2014, kdy v důsledku kontrolní činnosti Finanční správy v prvních měsících roku 2014 nebyly vyplaceny nadměrné odpočty DPH. "Snižování tohoto negativního vlivu na meziroční srovnání je již po několik měsíců zřejmé, neboť inkaso DPH na úrovni veřejných rozpočtů vykazuje meziroční růst již šestý měsíc po sobě," uvedl úřad.

U inkasa DPH, které je současně i hlavním zdrojem daňových příjmů náležejících podle platného rozpočtového určení daní obcím a krajům, lze podle MF na konci roku očekávat minimálně dosažení výše dané rozpočtem.

Výsledky hospodaření státu 2015
Zdroj: ČT24

Příští rok se zatím počítá s deficitním rozpočtem ve výši 70 miliard korun. „Pokud tento schodek bude schválen a ekonomika poroste minimálně o dvě procenta, bude velmi snadné naplnit tento deficit, " konstatuje Dufek.

Příznivý výsledek hospodaření by měl přitom podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy vládu přimět k tomu, aby uvážlivěji konstruovala svůj rozpočet na příští rok a snažila se jeho schodek stlačit výrazně níže než pod deklarovaných 70 miliard korun. „Příznivé ekonomické podmínky nemusí trvat věčně a je vhodné se právě v těchto časech snažit o redukci veřejného zadlužení," uvedl.

  • Celkové výdaje rozpočtu ke konci srpna stouply meziročně o 43,3 miliardy na 797,4 miliardy korun. 
  • Na sociálních dávkách stát vydal ke konci srpna 329,4 miliardy korun, což je meziroční růst o 7,2 miliardy korun.