Příjmy státu z dividend mají jít na důchody i průmyslové zóny

Praha - Vláda bude moci použít dividendy a další příjmy ze státem ovládaných firem na rozvoj průmyslových zón. Za návrh se postavila sněmovna, když schválila novelu zákona o zrušení někdejšího Fondu národního majetku (FNM) a přistoupila na pozměňovací návrh Senátu, který jí předlohu vrátil. Původním účelem novely bylo zapojení těchto příjmů na důchodový účet. Dle zpravodaje Michala Doktora ale sněmovna tento účel dnes vypustila, s čímž ministerstvo financí nesouhlasí. Novela nyní putuje prezidentovi k podpisu.

Senátní návrh podpořil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který je spolupředkladatelem této novely. Novela zákona o zrušení FNM, kterou předložil s poslancem ODS Markem Bendou, měla původně za účel umožnit zapojení příjmů z dividend a privatizačních příjmů do důchodového systému. Poslanci při závěrečném schvalování přidali ještě další dva účely, a to dotace fondům bydlení a dopravy. Senát posléze doporučil zapojení těchto příjmů i na rozvoj průmyslových zón.

Senátní návrh však podle poslance a zpravodaje Doktora (nezařazený) zřejmě vyřadil právě možnost zapojit privatizační příjmy na důchody: „Já tedy setrvávám na svém stanovisku, pro které si myslím, že Senát vypnul původní záměr předkladatelů a opravdu vyřadil a státu znemožnil možnost opakujícími se a nahodilými výnosy z privatizačního účtu Fondu národního majetku financovat případný schodek důchodových účtů.“

Doktor přitom argumentuje tím, že stát může dělat jen to, co je mu dovoleno. Senátoři přitom podle něj do usnesení nepromítli větu, která umožní příjmy z privatizačních účtů použít na důchody. „Tak to prostě stát nemůže udělat,“ zdůraznil. Ministerstvo financí však nesouhlasí. Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba naopak návrh původní účel zachovává a použití příjmů na důchody umožňuje.