Írán se otevírá turismu - láká na památky i přírodu

Cestovní ruch v Íránu roste. Po dohodě o omezení jaderného programu výměnou za zrušení hospodářských sankcí se do země vracejí turisté ze západních zemí. Teherán se snaží lákat na památky nebo nedotčenou přírodu. Do roku 2025 tamní vláda plánuje čtyřnásobně zvýšit počet turistů.

Írán je pro mnoho lidí stále netradiční místo na dovolenou. I když byl dlouho na listině zemí podporující terorismus, proti okolním zemím je teď oázou stability a bezpečnosti a zájem o starodávnou perskou říši roste.

„Cestovní kanceláře změnily své postoje k Íránu a začaly zemi opět nabízet jako bezpečnou. Lidé se snáz pojistí, nemají problémy při příletu a mohou bezpečně využít služeb země. Dokonce jsme museli už přidat i tři extra odlety letadel. Musíme se do budoucna lépe připravit, abychom zvládli nápor turistů," komentoval zakladatel kanceláře Wild Frontiers John  Bealby.

Podle pozorovatelů je přitom Írán skutečně návštěvníkům nakloněn. Tamní vláda dokonce dotuje vstupné na památky, čímž se vstupné pohybuje v přepočtu v desítkách korun. Slabší stránkou je ale doprava a zatím nevybavená turistická centra.

Írán chce být atraktivní destinací pro turisty (zdroj: ČT24)
Země je bezpečná a jde jenom o to, aby se toto podvědomí rozšířilo mezi turisty z Evropy a Spojených států. Jestli Írán bude dodržovat mezinárodní dohody, bude určitě lákadlem pro všechny."
Buggsie Heath Brownová
turistka

Podle údajů OSN do země přijelo v roce 2013 přes 90 tisíc turistů z Evropy a Ameriky. V porovnání je to zhruba stejné množství lidí, které přijede do Londýna každé dva dny.