Česká ekonomika podle premiéra příští rok mírně klesne

Praha – Podle premiéra Petra Nečase česká ekonomika v příštím roce klesne maximálně o jedno procento. Tato předpověď odpovídá poklesu rozpočtových příjmů zhruba o 40 miliard korun. V Otázkách Václava Moravce předseda vlády dodal, že případný prodej majetku státu by tento problém nevyřešil. „Je nutné počkat na konkrétní údaje a novou makroekonomickou predikci. Následně předložíme spolu s ministrem financí případné korekce rozpočtu vládě,“ uvedl premiér.

Nečas uvedl, že jeho odhad odpovídá základnímu scénáři vývoje ekonomiky, který předpokládá výkon českého hospodářství od jednoprocentního růstu do poklesu maximálně dvě procenta. Další scénář počítá podle něj s poklesem ekonomiky do pěti procent a třetí s ještě větším ekonomickým propadem. „Ale ten krizový scénář není příliš pravděpodobný,“ uvedl Nečas. Na základě jednotlivých scénářů vypracovala Národní ekonomická rada vlády (NERV) řadu návrhů, jak zachovat státní rozpočet příští rok s deficitem 105 miliard korun. „Nemá to pro vládu závazný a oficiální charakter. Není to vnitřně konzistentní návrh. Je to katalog návrhů, s kterými mohu a nemusím souhlasit,“ uvedl Nečas.

Protikrizový balíček NERVu obsahuje 41 návrhů. NERV navrhuje například sjednocení DPH na sazbě 20 procent, vyšší daně na cigarety a alkohol, snižování počtu zaměstnanců ve školství, zrušení některých ambasád ve světě nebo zvýšení daní z nemovitostí.Případný nárůst rozpočtového deficitu by přitom podle Nečase nebylo možné snížit případným prodejem státních podniků. „Ta myšlenka vypadá na první pohled bohulibě. Ceny majetku ovšem nyní kvůli krizi klesají. Za druhé, jednorázové příjmy z prodeje majetku nemohou být započítány do příjmu rozpočtu a podle metodiky EU o ně není možné snižovat deficity veřejných rozpočtů. Ty je možné snižovat pouze o pravidelné příjmy,“ upozornil premiér.

Z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí vyplývá, že tuzemská ekonomika v příštím roce poroste v průměru o 0,8 procenta. Ekonomové ovšem postupně své odhady mění a například ekonomové České spořitelny nebo Raiffeisenbank již příští rok očekávají pokles ekonomiky. Letos se očekává růst ekonomiky kolem dvou procent.

Vydáno pod