Prodej ČSA je jedinou rozumnou cestou, domnívá se premiér

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) je pro prodej Českých aerolinií strategickému partnerovi. Jde podle něj o jedinou rozumnou cestu k záchraně ČSA. Naopak prodej Letiště Praha by podle něj nebyl správný ekonomický krok kvůli tomu, že by se letiště nyní prodávalo pod cenou. Nečas to dnes uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Uvítal bych ji (privatizaci ČSA) a budu ji v příštím roce doporučovat vládě. Budeme o tom ještě jednat společně s ministrem financí a ministrem dopravy. Jsem přesvědčený, že jediná rozumná cesta k záchraně ČSA je prodej jejich strategickému partnerovi. Naopak Letiště Praha bychom nyní prodávali pod cenou a to je nesprávný ekonomický krok,“ uvedl premiér. Ministerstvo financí má podle mluvčího Ondřeje Jakoba na prodej ČSA stejný názor. „Za současné ekonomické situace i leteckého trhu je samozřejmě zájmem vlády i ministerstva financí jako akcionáře nalézt strategického partnera ČSA,“ uvedl Jakob.
   
Vedení Českých aerolinií přitom v současnosti jedná s případnými zájemci o leteckou společnost. Konzultuje s nimi navrhované restrukturalizační kroky, uvedl před týdnem generální ředitel Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák. Ten potvrdil, že ČSA letos vykážou další ztrátu, a to 100 až 300 milionů korun. Letišti Praha se podle něj naopak podaří překonat loňský čistý zisk, který byl 991 milionů korun. Pravděpodobnost, že by ČSA dostaly strategického partnera již v příštím roce, je podle Dvořáka menší než 50 procent.

ČSA
Zdroj: ČT24

O privatizaci ČSA vláda rozhodovala v roce 2009, kdy na základě doporučení tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty usoudila, že České aerolinie zatím neprodá. V tendru o balík téměř 92 procent akcií se nejdále dostalo konsorcium firem Unimex a Travel Service. Vláda postupně ze soutěže vyřadila společnost Darofan ze skupiny Aeroflot a investiční firmu Odien. Z tendru kvůli hospodářské krizi odstoupila letecká společnost Air France - KLM.
    
Letiště Praha a České aerolinie se v budoucnu mají spojit v Českém Aeroholdingu

Jeho vznik po splnění řady závazků letos v listopadu umožnil antimonopolní úřad. Aeroholding musí třeba zajistit na pražském letišti otevřený a rovný přístup k infrastruktuře pro letecké společnosti za transparentních a komerčně přiměřených a nediskriminačních podmínek.

Piloti ČSA
Zdroj: ČT24

ČSA se před několika dny dohodly se sdružením pilotů CZALPA. Výkonná rada sdružení v návaznosti na to jednomyslně rozhodla o ukončení stávkové pohotovosti, kterou vyhlásila začátkem prosince. Protesty pilotů odstartoval plán ČSA na převedení celkem 11 letadel z ČSA do dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines, která se zabývá nepravidelnou charterovou dopravou.

Podle sdružení pilotů tím údajně dochází k vyvádění majetku ČSA a ohrožování jejich působení jako síťového dopravce. S tím nesouhlasí vedení společnosti, které oponuje tím, že se přesun letadel odehrává v rámci jedné skupiny.

Piloti poukazovali také na špatné hospodaření ČSA, na jejich ztráty v řádech miliard a tajení výsledku hospodaření za letošní rok, kdy ani ministerstvo financí ani management ČSA nezveřejňuje výsledky, a tak pro občany hospodaření této firmy zůstává tajemstvím.

Vydáno pod