Olympus tajil ztráty. Do čtyř let může být bez peněz

Tokio – V roce 2015 by se mohla japonská společnost Olympus ocitnout bez hotovosti i veškerých finančních rezerv. Informoval o tom japonský ekonomický list Nikkei. Firmou nyní otřásá skandál se zatajováním ztrát z investic. Dosavadní vyšetřování ukazuje, že se Olympus dopouštěl protizákonných transakcí více než 20 let.

Nesrovnalosti v Olympusu se dostaly na veřejnost poté, co byl v říjnu odvolán z funkce generální ředitel podniku Michael Woodford. Ten obvinil správní radu Olympusu, že ho odvolala, neboť prošetřoval údajné nestandardní platby související s akvizicemi.

Vedení společnosti se včera setkalo se svými věřiteli, aby je ujistilo, že začátkem května představí nový obchodní plán, který by měl situaci ve firmě stabilizovat. Největší věřitel Olympusu společnost Sumitomo Mitsui Banking Corp podle Nikkei souhlasila s tím, že bude výrobce fotoaparátů a dalších elektronických zařízení nadále podporovat.

Činnost Olympusu prošetřuje japonská prokuratura

Bez dlouhodobých úvěrů by se finanční rezervy Olympusu propadly až na 2,36 miliardy dolarů na konci března 2013 a o rok později dokonce na polovinu této částky. V roce 2015 by se pak firma ocitla bez rezerv.

Činnost společnosti, která vznikla v roce 1919 jako výrobce mikroskopů, nyní vyšetřují japonská policie a prokuratura. Případem se zabývá i americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a britský Úřad pro vyšetřování vážných podvodů (Serious Fraud Office).