Benzin a nafta zlevnily, LPG je dražší

Praha - Benzin Natural a nafta u čerpacích stanic v uplynulém týdnu zlevnily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru snížila o devět haléřů na 34,96 koruny za litr a nafta o sedm haléřů na 35,59 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Cena benzinu Special 91 stagnovala, řidiči ho v průměru kupovali za 34,52 koruny za litr, tedy o haléř levněji než o týden dřív. Plyn LPG stál v porovnání s předcházejícím týdnem naopak o dva haléře více, v průměru 17,20 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje také společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů benzin Natural 95 zlevnil o 11 haléřů na 34,72 koruny za litr. Cena nafty se snížila o osm haléřů na 35,55 koruny za litr. Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum přispěl k poklesu cen silnější kurz koruny.

Tankování
Zdroj: ČT24

Během dalších dnů ceny zřejmě porostou

Růst distribučních marží ale zabránil většímu zlevnění. „V následujících dnech budeme svědky tlaku na mírný růst cen pohonných hmot. Distribuční marže jsou ovšem na nadprůměrných úrovních. Při jejich případném poklesu by mohly ceny u našich čerpacích stanic stagnovat,“ uvedl Čermák.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta se motoristé do konce roku výrazného zlevnění pohonných hmot již nedočkají. Pokles cen by ale mohl přijít v první polovině příštího roku se snížením cen ropy, míní.