České firmy mají žně: Vydělávají na kontejnerech pro uprchlíky

Zatímco vládám evropských zemí dělá uprchlická krize vrásky na čele, některé české firmy na migraci vydělávají. V Německu od začátku roku vybudovaly z obytných kontejnerů města pro desetitisíce migrantů. Podniky na Zlínsku přijaly právě kvůli takovým zakázkám řadu zaměstnanců. Přesto musí nabídky na další stavby odmítat.

Německo má letos přijmout až 800 tisíc uprchlíků, proto ve velkém staví ve všech spolkových zemích nová nouzová městečka. To znamená práci pro české svářeče, zámečníky nebo řidiče.

Jen dvě firmy ze Zlínska od začátku roku postavily na různých místech Německa moduly pro 10 tisíc migrantů. Cena za jeden kontejner je 130, ale i 250 tisíc - podle velikosti i vybavení.

Podle odhadů tuzemské firmy ovládají už třetinu německého trhu v sociálním bydlení. „Potřebovali bychom navýšit výrobu tak o 200 procent,“ konstatoval předseda představenstva Fagus Slušovice Vladimír Podéšť.

České firmy vydělávají na uprchlické krizi (zdroj: ČT24)

Oslovené firmy mají zakázky na azylové bydlení až do poloviny roku 2016. Pak by se chtěly vrátit k prestižnějším stavbám - třeba studentskému kampusu v Amsterdamu nebo startovacím bytům v Paříži. Vzhledem k množství uprchlíků to ale není úplně jisté.