Investoři se bojí o osud řeckých reforem

Zatímco evropští politici vidí v rezignaci řeckého premiéra Alexise Tsiprase krok ke stabilizaci tamní politické situace, investoři poukazují na to, že by předčasné volby mohly vést k průtahům při zavádění reforem. Zvedla se dokonce poptávka po dluhopisech německé vlády, které jsou považovány za bezpečnou investici v době nejistoty.

„Byl to skutečně očekávaný krok, který si mnoho lidí přálo, aby se vyjasnila struktura řecké vlády,“ uvedl v rozhovoru s rakouskou rozhlasovou stanicí ORF šéf pracovní skupiny pro jednání ministrů financí eurozóny Thomas Wieser.

Investoři se bojí, že ten těžce dosažený kompromis nebude opět dodržen a že se bude opakovat situace ze začátku tohoto roku, kdy Syriza vyhrála volby a znegovala veškeré dohody, které udělaly předchozí vlády.
Lukáš Vácha
společnost Conseq

Jak ale upozorňuje analytik Christian Lenk ze společnosti DZ Bank, Tsiprasova rezignace je dvousečnou zbraní. „V krátkém období to vytváří velkou nejistotu, způsobí to odklad požadovaných reforem. Do vzniku nové vlády s největší pravděpodobností nebude dosaženo žádného pokroku,“ uvedl Lenk. Zároveň ale dodal, že Tsiprasova strana Syriza má podle posledních průzkumů před ostatními stranami velmi silný náskok. „Nová vláda by měla být mnohem stabilnější než ta stará, což by mělo zmírnit hrozbu pro zavádění reforem v delším období,“ uvedl.

I to už ale nemusí nutně platit, protože se rebelové ze Syrizy rozhodli založit vlastní stranu s názvem Lidová jednota. Ta se nyní díky 25 mandátům stává třetím nejsilnějším parlamentním blokem.

Evropská komise uklidňuje: Reformy se stihnou

Obavy o osud dohodnutých reforem naopak nemá Evropská komise (EK). „Bez ohledu na volby mohou být nyní reformy zavedeny,“ řekla mluvčí Komise Annika Breidthardtová a dodala, že předseda EK Jean-Claude Juncker volby v Řecku očekával, protože byl v úzkém spojení s řeckým premiérem i prezidentem. „Komise respektuje rozhodnutí premiéra Tsiprase uspořádat urychleně volby,“ uvedla Breidthardtová s tím, že důležitá je plná podpora reformám.

Vácha: Nová vláda může dohodu s věřiteli smést ze stolu (zdroj: ČT24)

Atény mají v rámci tříletého programu získat až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). Země musela výměnou za pomoc slíbit další strukturální reformy, úsporná opatření i zvyšování daní. Nejdůležitější zákony k slíbeným reformám se Řecko zavázalo schválit do konce října a Komise bude podle její mluvčí jejich naplňování pozorně sledovat.

Doufám, že (volby) budou co nejrychlejší, aby bylo promarněno co nejméně času…Myslím, že záměrem premiéra Tsiprase je mít stabilnější vládu.
Jeroen Dijsselbloem

Německá kancléřka Angela Merkelová od Atén prý očekává dodržení slibů bez ohledu na výsledek nových voleb. „Přijaté dohody platí i po volbách,“ prohlásil mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Mluvčí německého ministerstva financí k tomu ještě dodal, že Berlín očekává uskutečnění slíbených reforem do podzimu. „Pokud by došlo ke zpožděním, znamenalo by to také, že se opozdí příští tranše,“ varoval mluvčí.