MMF: Irsko dostane dalších 3,9 miliard eur ze záchranného úvěru

Washington – Mezinárodní měnový fond schválil uvolnění dalších 3,9 miliardy eur (přes 100 miliard Kč) ze záchranného úvěru pro Irsko, uvedla agentura Reuters. Země získala loni v prosinci slíbeno od MMF a Evropské unie celkem 85 miliard eur.

Zástupci EU a MMF již v říjnu na závěr své čtvrtletní inspekce v Dublinu uvedli, že záchranný úvěrový program pro Irsko je úspěšný a věřitelé nemají obavy o jeho plnění. Za slabé místo ale zástupce MMF označil nízkou domácí poptávku, vysokou nezaměstnanost a také slabou globální ekonomiku, vzhledem k tomu, že Irsko se z ekonomického propadu dostává díky vývozu.

Irsko se po Řecku stalo druhou zemí eurozóny, která požádala o finanční pomoc. Země se do problémů dostala kvůli splasknutí „bubliny“ na realitním trhu, což vedlo k prudkému zhoršení situace tamních bank. Kvůli jejich záchraně se irský státní dluh zvýšil od roku 2008 na čtyřnásobných zhruba 100 procent hrubého domácího produktu.

Irsko díky razantním úsporným krokům nasměrovalo veřejné finance na správnou cestu a letos by mělo zaznamenat první celoroční ekonomický růst od roku 2007. Vláda plánuje příští rok snížit rozpočtový deficit ze zhruba deseti procent HDP na 8,6 procenta.