Rusko hrozí českým vývozcům květin embargem

Ruské úřady pohrozily českým vývozcům květin embargem. Podle moskevské veterinární a fytosanitární inspekce totiž navzdory varování do Ruska přeprodávají závadné řezané květiny z Nizozemska. O případném trestu se podle agentury Interfax rozhodne v několika příštích dnech. Moskva má údajně u nizozemských květin problém s hmyzími škůdci.

Od 10. srpna lze řezané květiny nizozemského původu dovážet pouze na základě laboratorních expertíz o jejich fytosanitárním stavu, rozhodla ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor.

Úřad nyní zvažuje, že zakáže dodávky z řady evropských zemí, především ze Slovenska a Česka, protože nizozemské květiny dál certifikují, sdělil Interfaxu šéf ruské inspekce Sergej Dankvert. V nejbližších dnech prý služba vyhodnotí zjištěné nedostatky a oznámí své výhrady. „Nebudeme od nich přijímat žádné dokumenty, takže bude platit zákaz dovozu rostlinné produkce s jejich dokumenty. Květiny určené pro Rusko nebudou moci certifikovat,“ řekl Dankvert.

Navzdory naší prosbě pokračují dál v certifikaci nizozemských květin. Takže i my budeme pokračovat dál, a pokud znovu zjistíme porušení pravidel, zavedeme omezení na dovoz květin z těchto zemí.
Ruský úřad Rosselchoznadzor

Podle šéfa Svazu květinářů a floristů Jiřího Horáka se ale embargo Čechů prakticky nedotkne. „Zatím nemáme žádné bližší informace. Řezané květiny se ale v Česku vůbec neprodukují, šlo by o reexporty do Ruska. I když se tu produkují hrnkové květiny v přibližné hodnotě dvě miliardy korun, tak ani ty do Ruské federace nesměřují,“ konstatoval Horák.

Podle českého ministerstva zemědělství je problém přibližně v jednom procentu rostlin, což není důvod pro zákaz exportu. Resort doufá v respektování mezinárodních dohod, podle kterých by před zákazem měla nastat odborná diskuse.

Ruské úřady odůvodňují omezení dovozu květin z Nizozemska problémy se hmyzími škůdci, jako jsou třásněnka západní, molice bavlníková a vrtalka, ale i bílou rzí chryzantém v zásilkách.

Jde o politiku?

Nizozemští komentátoři ovšem zmiňují, že krok může být spojen se sporem ohledně sestřelení malajsijského dopravního letadla nad ukrajinským Donbasem loni v červenci. Z útoku na civilní letoun, v němž cestovali převážně Nizozemci, obviňuje Amsterdam východoukrajinské povstalce podporované Moskvou.

Podle generálního ředitele společnosti MegaFlowers Sergeje Semjonova by se ceny květin mohly zvednout až na trojnásobek. „Květinářství a agentury zajišťující doručování kytic samozřejmě nezmizí, ale ceny vzletí vzhůru a výběr se velice zúží. Jestli se nyní nabízí až tisícovka různých květin, po zákazu dovozu se tato pestrost zmenší řádově,“ odhadl expert z firmy působící na ruském trhu desátým rokem.

Ruský prezident Vladimir Putin v červnu o rok prodloužil zákaz dovozu potravin ze Západu. Moskva tak reagovala na prodloužení sankcí Evropské unie, uvalených na Rusko kvůli anexi Krymu a ruské roli v ukrajinském konfliktu.

Šéf Kremlu pak počátkem srpna příkázal likvidovat nezákonně dovážené zboží. Krok vyvolal protesty ruské veřejnosti, která v ničení jinak nezávadných zemědělských produktů nevidí smysl. Kreml ale na svém rozhodnutí trvá.

Interfax v úterý informoval, že ruské potravinové embargo má i první českou ztrátu. V Kaliningradské oblasti na západě Ruska zničili dvacet tun rajčat označených jako český reexport původem z Makedonie. České ministerstvo zemědělství už potvrdilo, že zelenina šla přes Česko. Firma, která rajčata reexportovala, sice podle něj sídlí v ČR, její jednatel má ale ruské občanství.